LP_Droom en daad_row 1_CLD

Droom & Daad


De ultieme fantasie


We zijn het er allemaal wel over eens: fantaseren maakt seks leuker. En we doen het bijna allemaal.

17% van de deelnemers van ons onderzoek zegt heel vaak te fantaseren. Respectievelijk 37% en 38% doen dat regelmatig of af en toe, en slechts 7% zegt nooit te fantaseren. En seks fantasieën zijn beslist niet alleen iets van nu. Al in de jaren veertig maakte de Franse schrijfster Anaïs Nin al erotische verhalen waarin de beleving van vrouwen centraal stond. Haar uitgever vond er weinig aan, volgens hem moest er meer seks in haar verhalen en minder poëzie. ‘’Ik haat u,’’ schreef Nin hem daarop. ‘’Het is verkeerd seks los te maken van emoties, begeerte, lust, grillen, nukken en diepere relaties. Zij brengen juist kleur, geur, ritme en intensiteit aan seksuele beleving.’’ Daarna werd het stil: de stem van vrouwen over hun eigen seksualiteit werd lange tijd niet gehoord. Pas in 1973 kwam de Amerikaanse schrijfster Nancy Friday met Diepe Gronden: een bundel erotische fantasieën van en voor vrouwen. Enkele jaren later bracht Friday de opvolger uit: Verboden Vruchten. In beide boeken rangschikt Friday fantasieën op thema, en ze voorziet ze van vakkundig commentaar. Haar boeken zijn nog steeds actueel.

Van Mrs. Robinson tot Brad Pitt

Zoveel vrouwen, zoveel fantasieën. De ‘Mrs. Robinsonfantasie’ is een populaire in het lijstje. Ofwel, fantaseren over seks met een jongere aantrekkelijke man. De benaming is afgeleid van de film The graduate, waarin een jongen van 20 jaar een verhouding krijgt met een oudere vrouw. .
En dan zijn er nog andere vaak voorkomende fantasieën: seks met een andere vrouw, al dan niet met de eigen partner erbij, en seks met twee mannen. Of zelfs meerdere mannen: de gangbangfantasie. Er is de verkrachtingsfantasie, die niet zo wild hoeft te zijn als het woord suggereert: het draait om dominante mannen die de leiding nemen en geen tegenspraak dulden. Deze fantasie staat lijnrecht tegenover de romantische fantasie: de braafste, liefste en meest aanvaarde erotische droom, waarbij plaatjes passen van zonsondergangen, witte paarden, exotische prinsen en liefde op het eerste gezicht. Vrouwen mogen ook graag fantaseren over de beste orale seks ooit: een man die precies weet wat hij doet en je ongekende hoogtepunten bezorgt. .
Fantaseren over seks met een machtige of bekende man is voor sommige vrouwen aantrekkelijk, voor anderen doet de fantasie over een volslagen vreemde het ‘m juist. Dan zijn er nog de scenes waarin vrouwen zelf de hoer mogen spelen, of waarin ze zelf heel dominant zijn: in dromen mag en kan alles!

We fantaseren het meest over… • Een trio

 • Spannende standjes & locaties

 • Een andere man/vrouw dan de eigen partner

 • Vrijen met iemand van hetzelfde geslacht

 • Een veel jonger/ouder iemand

 • Orale seks

 • Gedomineerd worden

 • Seks met een volslagen vreemde

 • Machtige of bekende man/vrouw

 • Dominant zijn


 • Zelfbeeld

  De Amerikaanse seksuoloog en psychotherapeute Wendy Maltz zegt in haar boek The garden of Desire dat een beter begrip van de erotische fantasieën leidt tot een beter seksleven, betere relaties en een positiever zelfbeeld. Volgens haar ontstaan erotische fantasieën in de kindertijd en zijn ze in feite normale uitlopers van het dagdromen. De inhoud van de erotische fantasie vertelt meestal iets over iemands seksuele ontwikkeling. Het verhaal in de fantasie kan, aldus Maltz, een nuttig instrument zijn bij bijvoorbeeld het verbeteren van een negatief zelfbeeld. In fantasieën worden immers de schoonheidsfoutjes die we onszelf hebben aangepraat, moeiteloos gladgestreken.

  Voors en tegens

  De fantasie van een trio – of het nu man-man-vrouw of man-vrouw-vrouw – is de fantasie die Blanca van den Brand het meeste hoort in haar praktijk. Blanca is psycholoog, sekspert en auteur van de boeken de liefde bedrijven en 69, de kunst van het beminnen. ‘’daarnaast is ‘de pizzaboy’ een favoriet van veel vrouwen: de jongen die een pizza komt afleveren en zich dan ontpopt tot machoman waarna hij de vrouw alle hoeken van de kamer laat zien. En alle variaties daarop. Ik vind dat zelf overigens fantasieën die eigenlijk niet van fantasie getuigen; het zijn de verhalen die je bij wijze van spreken door de media voorgekauwd krijgt. Maar soms zijn er wel uniekere fantasieën. Ik had een man in de praktijk die mij vertelde dat hij erover fantaseert dat zijn vrouw seks heeft met een heel lelijke man. En er was nog een andere waar ik niet op voorbereid was: een man van een jaar of dertig die mij vertelede dat hij fantaseert over een bejaard echtpaar.’’ Volgens Blanca van den brand heeft fantaseren veel voordelen. ‘’Je kunt jezelf op die manier stimuleren, je kunt datgene prikkelen waar jij gevoelig voor bent. Het is ook een vorm van legitiem vreemdgaan. Met je ogen dicht kun je dingen beleven zonder dat je ze in wekelijkheid hoeft te voeren.’’ Zijn er dan ook nadelen aan fantaseren? Blanca: ‘’ ik zie er twee. Ik vind dat media fantasieën soms opdringen. Mensen die géén wilde fantasieën hebben, lopen soms het gevaar zichzelf een burgertrutje of een saaie lul te gaan vinden. Onzin! En soms gaan mensen zich schuldig voelen over hun fantasie, verdrinken ze hem, willen ze er niet over praten. Juist dan wordt het vaak iets heel groots, en kan het zelfs een probleem worden. Onnodig, want fantaseren over seks is volkomen normaal. Ik gun iedereen een levendige fantasie, in alle opzichten!

  Samen delen?

  Praat je over je seksdromen met je partner, of houd je ze liever voor jezelf? Uit onze enquête blijkt dan 43% van de deelnemers fantasieën met de partner deelt, en 8% praat er met vrienden of vriendinnen over. Maar de meerderheid, 47% houdt de fantasie liever voor zichzelf. Wat betreft de seksfantasieën van de partner: 53% van de deelnemers aan onze enquête wil graag horen waar de ander over fantaseert. 6% vindt het geen prettig idee te weten dat de partner fantaseert. 33% vindt het prima, zolang hij of zij het maar niet hoeft te horen.