Loslopend wildOf je nu op zoek bent naar de liefde van je leven of een fling voor even: alles begint met het spel van jagen, versieren en veroveren.
Jagen en flirten is fijn. Los van de spanning van het spel is het een geheel ongevaarlijke exercitie waarbij je kunt uitzoeken of de prooi in kwestie zich seksueel tot je aangetrokken voelt. Sterker nog: misschien is het wel de meest directe manier om zonder woorden te zeggen: ik wil jou, wil jij mij?

Shoot to smell


Hoewel je zou denken dat flirten te maken heeft met getuite lippen, neergeslagen ogen, pronte borsten en dito spierballen, en een niet te evenaren openingszin, is het in de eerste plaats een chemische kwestie. Een samenspel van hormonen neurotransmitters, met een hoofdrol voor onze neus. De neus registreert namelijk feromonen: hormonen die we uitscheiden via de zweetklieren, en die min of meer een seksueel lokmiddel zijn. Gek genoeg zijn feromonen geurloos, maar ze worden door een speciaal orgaan in je neus opgenomen. In het kort komt het erop neer dat als je veel feromonen ‘ruikt’ je eerder geneigd bent iemand te versieren. Dat je daarna werkelijk tot actie overgaat, komt doordat er in de hersenen een chemisch proces in gang wordt gezet. In het limbisch systeem om precies te zijn, het deel van ons breid dat verantwoordelijk is voor onder meer seksuele opwinding en voortplantingsdrang. Vind je iemand leuk, dan zorgt dit systeem voor de aanmaak van fenylethylamine en dopamine, twee stoffen die je een natural high bezorgen.

In het vizier


Na dat eerste chemische geweld is het woord aan je lijf – letterlijk. Lichaamstaal is namelijk ook een erg belangrijk component bij het versieren. En het eerste initiatief op dat vlak wordt meestal genomen door… vrouwen! Vrouwen flirten vaak puur op intuïtie en kunnen het daardoor niet alleen beter dan mannen, maar zullen ook de eerste move – oogcontact, een subtiel glimlachje – maken. Weliswaar stappen mannen meestal op vrouwen af, maar dat doen ze pas nadat ze die eerste flirtsignalen van een vrouw hebben ontvangen. Twijfel je nog of er met je geflirt wordt? Tijdens het flirten zetten mannen hun voeren stevig op de grond en trekken hun schouders naar achteren. Vrouwen stellen zich daarentegen meestal kwetsbaar op: hoofd gebogen, en afwisselend kijkend naar de man in kwestie en de grond. Al zijn de rollen soms ook vollédig omgekeerd, om het overzichtelijk te houden..

Spiegeltje, spiegeltje


Na een stotterende openingszin, een klamme hand en haar naarstig zoeken naar een gespreksonderwerp is het wel fijn om te weten of jouw geflirt ook een beetje in goed aarde valt. Hoe weet je nu of je goed bezig bent? Een avond investeren in een potentiele partner zonder resultaat is ook zo wat. Wil je weten of je op de goed weg bent, kijk dan hoe de persoon tegenover je doet. Heb je het idee dat je wordt gespiegeld, dan is de kans groot dat je investeringen verzilverd zullen worden. Spiegelen is namelijk een onbewust sociaal smeermiddel dat onder meer bij flirten wordt gebruikt. Het is bovendien een vorm van lichaamstaal die je bewust kunt uitvoeren zonder dat het opdringerig wordt of overdreven lijkt. Vindt iemand je leuk, dan zal hij of zijn je gedrag - hardop lachen, voorzichtig aanraken, zacht praten – nadoen.

Geboren jager


Door de jaren heen is er nogal wat veranderd op het gebied van jagen en versieren, waar vroeger nog een zakdoekje uit de handen van de vrouw viel, er chaperonnes waren en toestemming moest worden gevraagd voor alleen al een gesprek, stappen we nu sneller en zelfbewuster op een ander af. Het spel van verleiden is directer dan ooit. Maar: niet iedereen is een geboren flirt. De meeste mensen jagen met het zweet in hun handen, klotsende oksels en knikkende knieën. Andere zeggen louter de juiste dingen op het verkeerde moment of andersom, en weer andere vergeten hun decorum, of zitten in een verkeerd jachtgebied.

Flirtiquette


Hoe vrijblijvend flirten ook mag zijn, er zijn natuurlijk wel een aantal ongeschreven regels. Flirten doe je bij de bar, op straat, in de auto… kortom, op alle plekken waar het niet overduidelijk is dat twee mensen tête-a-tête zitten. In een restaurant, een tafeltje in de kroeg of in de bioscoop is de kans groot dat je objet d’amour niet alleen is. Het is sowieso verstandig om te kijken of je prooi alleen is. Om te voorkomen dat er nog een ander ten tonele verschijnt. Eenmaal in gesprek? Neem dan vooral een open houding aan en luister niet alleen naar je eigen geweldige verhalen, maar ok naar die van degene tegenover je. De meest gebroken flirtiquette-regel: jagen na te veel borrel. Mislukt altijd, leidt slechts tot gênante vertoningen en eindigt steevast zonder prooi (eentje waar je de volgende ochtend óók nog blij mee bent, bedoelen we dan) verder vanzelfsprekend cruciaal: zorg voor roosvrije schouders en haren, frisse oksels en adem, vlekkeloze kleren, verzorgde handen – na ogen en mond het meest opvallende deel van je lichaam – up-to-date make-up, en geen hard to get houding – je wilt immers verleid worden. Alles check? Laat de jacht dan maar beginnen.

10jachtgeboden


Gij zult…

…de juiste jachtplek zoeken (kroeg, festival, park, straat, internet)
…rekening houden met het jachtgebied (in een bioscoop kom je niet ver)
…uw best doen er jachtwaardig uit te zien (dress for success!)
…niet schieten op beschermd wild (check altijd eerst of je prooi bezet is)
…alleen schieten bij trefzekerheid (de insteek: shoot to kill)
…uw prooi niet in het veld laten liggen (maak je werk af: met een afspraakje of een ander aanbod)
…collegiaal blijven tegenover andere jagers (vechten om een prooi is uit den boze)
…ervoor zorgen dat uw jachthut in orde is (ruim op en verschoon je bed)
…goed voor uw jachttrofee zorgen (laat weten dat je het leuk hebt gehad)