LP_Oh..._row 1_CLD

Oh, Ja……KLAARKOMEN IS…

‘’ Iets wat in een warme golf door je onderlijf gaat’’
‘’ Een heerlijke ontlading van ‘iets’ daar binnenin’’
‘’ De opbouw van gebonk en geklop… totdat je lijf het overneemt’’

LEKKER kunstje

Gesneden koek, of een opfrisser van je kennis: een orgasme begint met prikkeling. Je lichaam stuurt in reactie daarop meer bloed naar je geslachtsorganen. Die zwellen op, waardoor je de prikkeling nóg intenser voelt, je nóg meer opgewonden raakt, enzovoorts. Totdat je niet ‘verder’ kunt, en de opgebouwde spanning zich ontlaadt. Daarbij trekken je bekkenbodemspieren en baarmoeder zich ritmisch samen. Ze spannen en ontspannen zich een paar keer, waarbij je lichaam een schokkende beweging maakt. Een lekker kunstje van je lijf dus, dat orgasme! De clitoris stimuleren – met de hand, mond, penis of een speeltje – is voor de meeste vrouwen dé manier om zover te komen. Op de voet gevolgd door stimulatie van de vagina en de G-spot. En mannen? Hun orgasme is een spierreflex van de prostaat en van de spieren aan de basis van de penis. De meeste mannen krijgen gelijktijdig een zaadlozing – in drie tot tien golven.

Gespot: de geheimzinnige G-SPOT

Vrouwen die hem gevonden hebben, oftewel de zone van Grafenberg. Dit gevoelige plekje ligt aan de binnen-buikzijde van je vagina, zo’n drie centimeter naar boven. Het is een iets ruwer stukje huid dat opzwelt als je opgewonden bent. Klaarkomen via de G-spot is vaak heftig en intens, zelfs ‘beter’ dan een clitoraal orgasme, zeggen sommigen. Je kunt het toeval een handje helpen met een G-spotstimulator:een vibrator met een gebogen punt.

KLAARKOMEN, waarom eigenlijk?

Bij mannen spreekt het voor zich: zonder zaadlozing geen nageslacht. Maar waarom komen vrouwen klaar? Daar zijn verschillende theorieën over. Een daarvan stelt dat een vrouw zonder genot niet vrijwillig seks wil hebben. Een andere meent dat het krijgen van een orgasme bijdraagt tot de ‘paarbinding’, die die is weer belangrijk voor het overleven van het nageslacht. Weer een andere verklaring is dat een orgasme de kans op zwangerschap vergroot. De schokkende bewegingen zouden ervoor zorgen dat het sperma beter vastgehouden wordt en makkelijker bij de eicel komt. Ons maakt het niet uit, wij zeggen: een mooi stukje evolutie, dat orgasme.

Op de seconde

Her lijkt ons nogal een turn off om de stopwatch erbij te houden, maar het schijnt onderzocht te zijn: een orgasme duurt bij mannen gemiddeld 12.6 seconden en bij vrouwen tussen 7 en 107 seconden. Ook dieren kunnen een orgasme krijgen. Zo duurt et orgasme van een varken maar liefst 30 minuten! We bekijken Miss Piggy nooit meer op dezelfde manier…

Ander standje

Lukt het niet om tijdens het penetreren een orgasme te krijgen? Dan wordt waarschijnlijk je clitoris niet genoeg gestimuleerd. Een ander standje kan helpen. Of geef de clitoris wat extra aandacht tijdens de daad: Hij kan z’n handen gebruiken, misschien doe je dat liever zelf, of gebruik een speeltje. Een kwestie van ‘oefening baart kunst’.

Méér, Méér, Méér!

Pluspunt voor vrouwen: zij kunnen meerdere keren na elkaar klaarkomen. Misschien stop je meestal na één keer omdat je clitoris te gevoelig is om aan te raken. Maar als je even wacht, zakt de ergste gevoeligheid weg en kun je soms gewoon verder gaan. Kwestie van oefenen: probeer iedere keer de seksuele spanning verder op te bouwen in plaats van volledig te ontladen. Overigens heeft niet iedereen hier behoefte aan. De een is na één hoogtepunt volledig bevredigd, terwijl een ander er meerdere nodig heeft om zich ontspannen en tevreden te voelen. Voor mannen is meerdere keren achter elkaar klaarkomen lastiger. Zij hebben echt meer tijd nodig om te herstellen. Bij de één zal dit een kwartier zijn, de ander kan een dag nodig hebben.

Vluggertje?

Ongeveer 45% van de vrouwen heeft bij het masturberen 1 tot 3 minuten nodig om klaar te komen, 24% heeft 4 minuten nodig, 19% tussen de 6 en 10 minuten en de rest meer dan 10 minuten.

Obsessed

Ongelofelijk maar waar: pas sinds het midden van de vorige eeuw is er binnen de westerse cultuur aandacht voor het vrouwelijk orgasme. Daarvoor was klaarkomen iets exclusiefs voor de man. Een mooie stap vooruit natuurlijk, maar tegelijkertijd lijkt klaarkomen een ware obsessie te zijn geworden in onze cultuur. In de media worden we gevoed met het beeld dat klaarkomen het ultieme doel van een vrijpartij is, en seks zonder orgasme niet ‘af’ is. Vrouwen en mannen voelen zich hierdoor onzeker en minderwaardig omdat ze niet komen. Maar vrijen kan ook heerlijk zijn zonder orgasme! Weg dus met dat ‘moeten’, hoera voor het ouderwets genieten!

Soms lukt ’t niet

Bij haar:

Jammer, maar waar: vrouwen komen minder makkelijk klaar dan mannen. Ze hebben over het algemeen meer tijd en meer stimulatie nodig. Bovendien is een hoogtepunt krijgen geen kwestie van achterover liggen en wachten. Je moet je lijf goed kennen en je concentreren op dat opgewonden gevoel. Ben je te veel bezig met het krijgen van een orgasme, dan kan dat remmend werken. Je kunt natuurlijk faken, maar of je daar nou gelukkiger van wordt… Lukt het een keertje niet, denk dan gewoon: volgende keer beter, en geniet lekker verder van de vrijpartij.

Bij hem:

Ook hij kan moeite hebben om klaar te komen. Misschien voelt hij zich gestrest, heeft hij die avond net iets te veel gedronken, of is hij gewoon moe. Ook dan geldt: volgende keer beter. Soms ook zijn zenuwen de oorzaak: hij is bang dat het niet goed gaat, en daardoor lukt het ook niet. Praat erover, laat elkaar merken dat je hoe dan ook wel van het vrijen geniet, en vraag aan elkaar wat je opwindend vindt. Omgekeerd kan ook: een man die te snél zijn hoogtepunt bereikt. Vervelend voor jou én hem. Ook hier geldt dat het een kwestie van veel doen en ervaren is: als hij leert herkennen wanneer zijn orgasme eraan komt en waar zijn ‘point of no return’ ligt, ben je al een heel eind op de goede weg. Vervolgens werkt ‘uitstellen’ bij de een misschien door te denken aan oninteressante dingen, of door even te stoppen met bewegen. Een penisring kan ook een goed hulpmiddel zijn om het orgasme uit te stellen.