LP_opposites attract_row 1_CLD

Opposites attract


Tegenpolen trekken elkaar aan! We hebben ze allemaal wel in onze omgeving (of we zijn het zelf): een vrouw van 1.60 meter die valt voor een boomlange man, een impulsieve chaoot die samenwoont met een control freak, een babbelzieke flapuit die heeft gekozen voor een zwijgzame oester.

‘Ik wil wat jij hebt’

Waarom voelen we ons toch zo aangetrokken tot mensen die totaal niet op ons lijken? ‘’Juist een eigenschap die je zelf wat minder hebt en hij wel, kan aantrekkingskracht op je uitoefenen,’’ zegt relatietherapeut Sylvia van der Spek (www.relatieraasdel.nl) ‘’iets wat je zelf mist, straalt dan via hem af op jou. Het voordeel van een relatie met een tegenpool is dat je veel kunt leren van iemand ie anders is.’’ Ook biologische aspecten spelen een rol. Uit recent onderzoek van Braziliaanse geleerden blijkt dat mensen onbewust kiezen voor partners met een andere genetische bouw. De onderzoekers vermoeden dat dit een gezond nageslacht garandeert. Immers: hoe gevarieerder je immuunsysteem, hoe beter je beschermd bent tegen ziektes.

Meeliften

Dat klinkt heel logisch. Iemand die precies hetzelfde is als jij, altijd dezelfde mening heeft en dezelfde smaak, vrienden en hobby’s: het kan al snel gaan vervelen: Van der Spek: ‘’ In zo’n geval kan je niets van elkaar leren, terwijl dat juist zo leuk en spannend is in een relatie. Iemand die totaal niet op jou lijkt is weer het andere uiterste. Dat kan erg vermoeiend zijn. Sommige verschillen zijn best te overbruggen, als je maar dezelfde normen en waarden hebt.’’ Het kan inderdaad erg leuk zijn als je door een reislustige partner ineens veel van de wereld ziet in plaats van altijd in hetzelfde resort te hangen, of als je door jou dare devil-vriend ook op een motor durft te stappen. Maar het werkt ook indirecter: een tegenpool houdt je simpelweg een spiegel voor en soms kan je fijn ‘meeliften’ op zijn goede eigenschappen.

Ideale ergernis

Helemaal perfect is het concept van ‘opposites attract’ niet. De eigenschap die bij jou onderontwikkeld is, kan hij juist te veel hebben. Anders gezegd: dat wat je eerst zo aantrekkelijk aan je lief vond, kan – o ironie – je later juist gaan irriteren. ‘’de verliefdheid verdwijnt na een tijdje, maar hij verandert niet. Als de roze bril weg is, valt je pas echt op hoeveel jullie van elkaar verschillen. Dat kán in een drama eindigen, maar het hoeft niet’’ zegt Van der Spek. Haar advies: accepteer hem zoals hij is. Oftewel: een sloddervol wordt nooit een heel nette man. ‘’zoek in plaats daarvan naar praktische oplossingen, zoals in dit geval: de kosten van een werkster samen delen. Choose your battles, zeg is altijd: is het het werkelijk waard om steeds ruzie te hebben over zijn rondslingerende onderbroeken?’’

Seks stress?

Wat als de tegenstellingen tussen jullie niet zozeer in karaktereigenschappen zitten, maar in libido? Getrouwd zijn met een Duracell-Konijn is niet altijd benijdenswaardig, net zomin als met een man die standaard hoofdpijn heeft als jij je naar zijn kant van het bed manoeuvreert… een lastige situatie, zegt Van der Spek: ‘’Het is complex als de een meer zin heeft in seks dan de ander. Je moet het nooit tegen je zin doen, maar soms kun je wel zin máken. Hoe dan ook moet een verschil in seks drive geeft stress geven. Vaak vat de partner die meer zin heeft het persoonlijk op als de ander niet wil, maar dat is niet nodig. Als persoon word je niet afgewezen, dat is belangrijk om te beseffen. Verder is het zaak dat jullie er positief meet omgaan, maak er desnoods grapjes over. Anders wordt het te beladen, een ‘moetje’. En dan heb je er al helemaal geen zin meer in’’