LP_zin_row 1_CLD

Zin

Lust je er wel pap van? Of heb je altijd hoofdpijn, last van je hormonen, of geen zin als het regent/ hoe dan ook: wel of geen zin in seks hebben kan een big issue zijn.

Hij/Zij

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen hebben mannen meer zin in seks dan vrouwen. In ieder geval dénken ze er veel vaker aan. Kan-ie niks aan doen, want de oorzaak is vooral biologisch. Een man is gebouwd om zijn sperma zo vaak en zo veel mogelijk te verspreiden, met oog op het nageslacht. Vrouwen zijn gemaakt om het nest bij elkaar te houden. De man wil jagen, de vrouw verbinden. Mannen zijn ook langer vruchtbaar en daardoor letterlijk langer aantrekkelijk, terwijl voor vrouwen de ‘houdbaarheidsdatum’ beperkt lijkt. Verder speelt het hormoon testosteron een grote rol bij zin in seks, en mannen hebben daar (veel) meer van dan vrouwen. Een speelbal dus van de natuur, die man. Je zou bijna medelijden met hem krijgen.

Vanavond niet

Ondanks al dat biologische geweld hebben ook mannen niet altijd zin. Er is zelfs duidelijk een trend te zien van libidoverlies bij relatie jonge mannen. Ze hebben last van het vele ‘moeten’, zijn moe of gestrest dor hun werk, of weten niet goed om te gaan met het steeds ‘mannelijker’’ seksuele gedrag van vrouwen. Een beetje begrip voor elkaar is dus wel op z’n plaats!

En wat is dan… nymfomanie?

Een nymfomane is een vrouw met een ‘abnormaal sterke behoefte aan seks’ Maar ja, wat is abnormaal? Vroeger kon een vrouw al nymfomaan genoemd worden als ze vaker seks wilde dan haar man. Seksuologen gebruiken de term dan ook niet meer.

…Frigiditeit?

Frigide betekent ‘seksueel ongevoelig’. Die term werd vroeger gebruikt als een vrouw op seksueel gebied niet reageerde zoals men verwachtte. Ook hopeloos ouderwets dus! Tegenwoordig zijn er veel nauwkeuriger termen voor seksuele problemen.

Relatie/single

Hoewel je het tegenovergestelde zou denken. Hebben singles lang niet altijd een wilder seksleven dan mensen in een relatie. Integendeel: als koppel heb je meestal méér seks, omdat het simpelweg gemakkelijker voor handen is. Wel kan het lastiger zijn als partners een verschillende seksdrive hebben. Als single moet je wat ‘creatiever’ omgaan met je seksdrive; onenightstands, een seksrelatie, masturbatie.. maar net wat bij je past.

Verliefdheid/houden van

Aan het begin van een relatie gieren de hormonen door je lijf. Je hersenen maken onder meer dopamine aan, een stofje waardoor je meer zijn hebt in seks. Na verloop van tijd gaat die hormonenstorm liggen, en komt je normale libido terug. Verliefdheid gaat over in ‘houden van’, en de behoefte aan seks neemt meestal wat af. Dat wordt nog eens versterkt wanneer er kinderen komen, of je relatie andere grote veranderingen ondergaat. Je leven verandert, de rollen binnen je relatie veranderen, en daardoor verandert ook je seksleven. Dat is echt niet erg, zelf onontkoombaar. Maar heb je er moeite mee of stuit je op grote onderlinge verschillen, praat er dan wél samen over.

Zin maken/zin hebben

Je seksdrive is er continu. Onopvallend op de achtergrond, de hele dag door schreeuwend om aandacht, of iets daartussenin. Het is maar net hoe je als persoon in elkaar steekt, welke externe prikkels je krijgt, en hoe gevoelig je daarvoor bent. Ook speelt mee hoe vaak je seks hebt. Je herkent het vast wel dat hoe vaker je het doet, hoe meer sin je hebt. En andersom. ‘Use it, or loose it’ is hier zeker van toepassing. Zin maken begint bij weten welke prikkels het voor jou doen. sfeer, tijd, een geur, een massage, lingerie… Zoek die prikkels doelbewust (samen) op, en geniet ervan!

Libidoloos

Niet iederéén heeft een seksdrive. Een klein percentage van de bevolking (ca. 1%) heeft totaal geen seksuele interesse en is aseksueel. Je zou het kunnen zien als het ontbreken van een seksuele geaardheid.

Libidokillers

 • Stress

 • Medicijngebruik

 • Te veel alcohol drinken

 • Relatieproblemen

 • Depressiviteit

Jong/oud

Tijdens de pubertijd zijn we één grote stomende hormonenbom, maar pas later zitten we op onze seksuele piek: mannen als ze begin 20 zijn, vrouwen tussen de 30 en 40 jaar. Bij mannen lijkt dat vooral een fysieke kwestie te zijn, bij vrouwen is het veel meer mentaal. Vrouwen voelen zich vaak zelfverzekerder en lekkerder in hun vel naarmate ze ouder worden. Je kent jezelf, trekt je veel minder aan van wat andere vinden, hebt het nodige geleerd op relatiegebied, weet wat je lekker vindt, durft remmingen – zowel fysiek als psychisch – los te laten en bent veel zekerder van je eigen seksuele kracht. Nu kun je al 30-plus-vrouw natuurlijk de cougar in jezelf loslaten en voor de ideale libidomatch een lekkere jonge man zoeken, maar Moeder Natuur heeft ook iets geregeld: als mannen ouder worden, duurt het vaak wat langer voordat ze klaarkomen en dus houden ze het ‘noodgedwongen’ wat langer vol. Op die manier komen mannen en vrouwen dichter bij elkaar naarmate ze ouder worden. De kwaliteit van de seks neemt toe, ondanks dat de kwantiteit misschien wat afneemt.

De libido rules

 • Investeren in je relatie is investeren in je seksleven. Dus doe leuke dingen samen, heb belangstelling voor je partner, verras elkaar.
 • Alles begint bij intimiteit. Knuffel, zoen, streel en raak elkaar aan zoveel je kunt.

 • Wat is ‘vaak’? Wat is ‘genoeg’? Op die vraag kunnen alleen jullie samen een antwoord geven.

 • Praat met elkaar als er een groot verschil in verlangen is. Stop je gevoelens of frustraties niet weg.

 • Sluit compromissen. En doe het gewoon eens omdat de ander heel graag wil.
 • Laat seks geen sluitstuk worden, door kinderen, werk of sociale verplichtingen. Plan het desnoods in.

 • Niets moet, alles mag. Ga samen op zoek naar (nieuwe) inspiratie

 • Kom je er samen niet uit? Blijf niet klungelen, maar ga naar een (erkende!) relatietherapeut of seksuoloog.