Dag van de Vrouwengezondheid: hoe vrouwen worden benadeeld in de gezondheidszorg

vrouwengezondheid

In de medische wereld wordt het mannelijk lichaam vaak als de standaard gezien, terwijl dit voor vrouwen nadelige gevolgen kan hebben. Ziektes kunnen zich in het vrouwelijk lichaam namelijk anders manifesteren. Daarom is het van groot belang dat we streven naar verbetering in de gezondheidszorg voor vrouwen.

Stichting Voices for Women

Stichting Voices for Women is een organisatie die de gezondheidszorg voor vrouwen wil verbeteren. Dit jaar organiseren zij voor het eerst een baanbrekend evenement dat is gericht op het verspreiden van bewustzijn omtrent de uitdagingen waarmee vrouwen worden geconfronteerd in de gezondheidszorg. Maar waarom is dit zo cruciaal?

Verschillen

Het vrouwelijke en mannelijke lichaam verschillen ontzettend van elkaar, bijvoorbeeld in hormooncycli, lichaamsbouw en genetische variaties. Deze verschillen kunnen er toe leiden dat bepaalde ziektes zich anders uiten in een mannen- of vrouwenlichaam.

‘Vrouwen worden nauwelijks meegenomen in een groot deel van geneesmiddelenonderzoeken door onder andere de menstruatiecycli. Terwijl dat juist zo bepalend is voor het vrouwelijk lichaam.’

gezondheidszorg

Diagnose en behandeling

De gezondheidszorg is ingericht op het mannenlichaam. Dit is de standaard die tot de dag van vandaag wordt aangehouden, wat ervoor zorgt dat vrouwen vaak een late of onjuiste diagnose krijgen. En daardoor ook een verkeerde behandeling.

‘Wist je dat medicijnen voor meer bijwerkingen zorgen bij vrouwen dan bij mannen?’

Waaronder dat klachten vaak teniet worden gedaan door ze klakkeloos onder hormonale- of stress gerelateerde oorzaken te zetten. Dit is lang niet altijd zo.

Bewustwording

We moeten inzien dat er een gebrek is aan kennis als het gaat om het vrouwelijk lichaam. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor, maar we lopen in Nederland nog steeds achter.

Daarom zijn we zo blij dat organisaties zoals Voices for Women zich inzetten voor gelijkwaardige zorg voor het vrouwelijk lichaam! Wil je meer weten over de Dag van de Vrouwengezondheid of over de organisatie Voices for Women? Check dan de links hieronder:

 

 

Wat is jouw ervaring als vrouw in de gezondheidszorg?

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.