De 5 fasen van opwinding uitgelegd

opwinding

Wij zijn Anne en Leila, de Seksuologen met Twee. Vandaag is een mooie dag voor onze eerste blogpost op Club le Duc! Het is namelijk Female Orgasm Day.

Nu is er heel veel te vertellen over het wonderlijke orgasme, dus dit zal niet de laatste keer zijn dat wij hierover schrijven. Deze keer gaan we in op de 5 fasen van opwinding die leiden tot een orgasme. Dit lijkt misschien saaie stof, maar geloof ons: het doet wonderen voor je orgasmebeleving als je begrijpt wat er aan voorbereiding (én herstel) te pas komt. De seksuele responscyclus bestaat uit vijf fasen, waarvan één het orgasme. Er zijn dus nog vier andere belangrijke fasen!


Fase 1: Verlangen

De eerste fase van opwinding is het verlangen – o zo belangrijk. Verlangen is wanneer je merkt dat je zin hebt in seks, of wanneer je aan het fantaseren bent. Het kan zowel bewust als onbewust ontstaan. Wanneer je bewust seksuele prikkels opzoekt (erotisch verhaal lezen, porno kijken, of sexy foto’s van je lover bekijken) dan trigger je jouw verlangen.

Maar het kan ook zijn dat je wordt ‘’overvallen’’ door dit gevoel. Wanneer je een film kijkt waarin een opwindende scene je verrast, of wanneer je door de stad loopt en ineens een bloedmooi persoon je passeert die je aandacht trekt. Belangrijk om te benoemen is dat wat iemand prikkelt verschilt per persoon. De één kan opgewonden raken van een reclamebord met een aantrekkelijk persoon erop, en de ander vindt de stof van een bepaald kledingstuk sexy.

Deze fase wordt vaak vergeten of overgeslagen. We zien in de praktijk dat voornamelijk koppels verwachten dat de zin in seks er zomaar is, en dat er dan direct gestart kan worden met seks. Zo werkt het natuurlijk niet. Verlangen is een hele belangrijke fase en zorgt eigenlijk voor een goede basis. Soms is het zo dat je niet tegelijkertijd verlangt naar seks. Dan is het dus niet zo dat één van de twee deze fase maar moet overslaan. Nee, je gaat dan eerst seksuele prikkels zoeken en zorgen dat je beiden geprikkeld bent. Verlangen is voornamelijk iets wat je zelf doet, maar je kan dus ook een handje geholpen worden door een ander.


Bekijk ook: ‘Wat ontbreekt er aan jouw seksleven? Face Your Alter Ego!’


Fase 2: Opwinding

Verlangen leidt tot de volgende fase: de opwinding. In deze fase gebruik je het verlangen dat is opgebouwd. Je gaat jezelf en/of de ander echt seksueel opwinden. Dit kun je op heel veel verschillende manieren doen. De meest gangbare manieren zijn: zoenen, strelen en masseren. Maar er zijn ook nog andere manieren. Bijvoorbeeld door foto’s/video’s te maken en te versturen naar elkaar, een striptease uit te voeren, etc.

Helaas wordt deze fase, net als de eerste, snel overgeslagen. Juist deze twee fasen samen zijn heel belangrijk als basis voor een orgasme. Voor een orgasme heb je namelijk goede stimulatie nodig, maar ook ontspanning en opwinding. Als je zonder enige zin in seks en opwinding begint aan seks, want ‘’de zin zal nog wel komen’’, dan zijn je lichaam en geest er nog helemaal niet klaar voor om tot een orgasme te komen.

Fase 3: Het Plateau

Van opwinding gaan we naar de derde fase: het plateau. Dit is een gekende fase voor veel vrouwen. Vaak blijven ze op het plateau hangen. Het woord zegt het eigenlijk al: het is een fase waarin de activiteiten in een goede flow door moeten gaan om langzaam te stijgen naar een orgasme.

In deze fase is de valkuil dat we in ons hoofd gaan zitten. We horen vaak in de praktijk dat mensen in deze fase gaan denken in plaats van voelen. Gedachten als ‘’doe ik er te lang over?’’ of ‘’ik ben nog verre van klaarkomen!’’ zorgen er juist voor dat je een orgasme in de weg zit. In de plateaufase is het juist belangrijk om je over te geven aan je lichaam en het ritme van de handelingen.

Probeer juist de gedachten te laten varen. Het kan best zijn dat je 15 minuten in hetzelfde ritme en dezelfde positie blijft. Of korter, of langer. Hierin is geen maatstaf; alles is goed! Het klinkt misschien vreemd, maar soms helpt het juist om het idee van een orgasme los te laten, om een orgasme te kunnen krijgen.


Bekijk ook: ‘10 tips om je libido te verhogen’


Fase 4: Het Orgasme

Na de plateaufase komt het orgasme. Het hoogtepunt! Het kan na de plateaufase ook echt als een ontlading voelen als het orgasme (eindelijk) daar is. Soms kan het wel even duren en dat is helemaal oké. Wij zeggen ook altijd dat het niet alleen om het orgasme gaat, meer om de weg ernaartoe. Het orgasme is natuurlijk ook heel lekker, maar het is zeker niet altijd het doel van seks. Seks heb je voor verbinding en opwinding, en daarvoor is een orgasme niet noodzakelijk.

Tijdens het orgasme gebeurt er heel veel in je lichaam, brein en geest. Daar zullen we in een andere blogpost eens verder over vertellen! Wel kunnen we je nu al verklappen dat het orgasme zorgt voor een heerlijke hormonencocktail die je helpt te ontspannen en zorgt dat je beter kunt slapen. Je zult ook zeker niet de eerste zijn die masturbatie gebruikt om slaperig te worden, of die wegdoezelt na een hete vrijpartij.

Fase 5: Ontspanning

De laatste fase is de ontspanning, ook wel de herstelfase genoemd. Iedereen kent wel het voorspel en wat dat inhoudt, maar naspel is minder bekend. Je lichaam en geest hebben de tijd nodig om na een orgasme weer te herstellen. Er is veel gebeurd in je lichaam en je moet weer terug naar de normale toestand. Hierbij kun je denken aan je hartslag die weer teruggaat naar standje normaal, je ademhaling die weer rustig wordt en je geslachtsdelen die zacht worden. Continu een kloppende clitoris of penis is namelijk geen pretje.

Naspel is zowel met als zonder bedpartner van belang. Het gaat niet alleen om fysieke intimiteit. Als je na een potje masturberen even je rust pakt in bed doe je het goed. Een glaasje water drinken na de seks om even te hydrateren, of de ander veilig thuisbrengen is ook onderdeel van de nazorg. Het kan dus van alles zijn. Het gaat erom dat je even weer je rust pakt, en samen of alleen ontspanning zoekt.

Dit waren de fasen van opwinding. Het is een leuke oefening voor jezelf om te kijken of je ze altijd goed doorloopt. Bekijk voor jezelf of samen met je (bed)partner wat maakt dat je een bepaalde fase overslaat, en wat jullie eraan kunnen doen om in het vervolg lekker alle fasen te doorlopen!


Liefs,

Anne en Leila

De Seksuologen met Twee

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.