De beste tips om jezelf op te winden, volgens seksuologen

opwinding

Wij zijn Anne en Leila, de Seksuologen met Twee. Vandaag geven wij je graag tips om jezelf in de stemming te brengen. Van ontspanning tot het herkennen van opwinding in je lichaam. Lees snel verder!


Je hebt alleen jezelf nodig

In de mood komen is niet altijd even gemakkelijk. Soms heb je duizend dingen aan je hoofd waardoor je er minder goed in kan komen, of doet je bedpartner net niet wat je sexy vindt. En dat werkt juist averechts. Daarom is het handig om te weten hoe jij jezelf kunt opwinden. Als het dan de ander niet lukt, dan kun je jezelf een handje (soms letterlijk) helpen! Van ons krijg je wat tips hoe jij jezelf het beste kunt opwinden.

Als het de ander niet lukt, kun je jezelf een handje helpen.

Weet wat jou prikkelt

Om jezelf goed op te kunnen winden, moet je natuurlijk eerst ook weten wat je opwindend vindt. Dit kan namelijk van alles zijn, en is voor iedereen wat anders. Voor de een werkt lingerie als een tierelier, voor de ander is juist dirty talk de trigger, en voor weer een ander zijn aanrakingen al genoeg om de klus te klaren.

Daarbij willen we benadrukken dat deze drie voorbeelden ook solo kunnen! Je kunt bijvoorbeeld sexy lingerie aandoen voor jezelf, in je gedachten stoute dingen zeggen of jezelf van top tot teen strelen. Ontdek wat jij seksueel prikkelend vindt en waarvan je hart sneller gaat kloppen. Als je dit ontdekt kun je het steeds gemakkelijker ‘’erbij pakken’’.

Verleg je grenzen

Kijk ook eens naar dingen waar je niet zo een-twee-drie van denkt dat het je aanspreekt. Heeft porno kijken je nooit getrokken en vind je het maar niks? Misschien is porna dan wel iets voor jou, of erotische verhalen. Heb je nog nooit de tijd genomen om jezelf van top tot teen te masseren? Probeer het eens met een heerlijke massageolie. Door dit te doen ontdek je misschien wel iets nieuws wat jou opgewonden maakt!


Bekijk ook: ‘10 tips om je libido te verhogen’


Ontspannen is de key

Dit is mogelijk de moeilijkste tip om op te volgen, want in het drukke, snelle leven waarin we ons tegenwoordig bevinden, is ontspanning soms ver te zoeken. Maar ontspanning is echt belangrijk om jezelf opgewonden te maken.

Als je de stress van de dag nog meedraagt, dan is het lastiger om jezelf seksueel open te stellen. Zowel solo als met een sekspartner! Als je lichaam en/of geest nog veel stress ervaart, komt dit gepaard met hormonen. Deze hormonen werken dan op hun beurt niet echt mee om in een sexy mood te komen.

Wij geven vaak het advies om – voordat je aan seks begint (en dan bedoelen we welke vorm van seks dan ook) – even een moment van rust in te plannen. Dit kan een ademhalingsoefening zijn, even op de bank zitten zonder televisie of telefoon, of gewoon kort je ogen sluiten. Het hoeft ook zeker niet een meditatiesessie te zijn van 20 minuten, maar gewoon een bewust momentje van rust.

In de praktijk kan dit dus betekenen dat je met een ander in bed ligt en je voelt dat sexy time in de lucht hangt. Sluit dan even een aantal seconden je ogen en word bewust van je ontspanning. Dat is al genoeg. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je erin wordt!

opwinden

Herken opwinding

Oké, je weet nu wat jou seksueel prikkelt. Je hebt misschien ook nog nieuwe dingen ontdekt en weet nu dat je ontspannen moet zijn. Maar kun jij opwinding in je lichaam wel herkennen? Het is heel belangrijk dat je jouw eigen signalen kent. Iedereen vindt wat anders opwindend, en zo reageert ook elk lichaam anders op opwinding. De signalen herkennen kán dus lastig zijn.

Signalen kunnen zijn: tintelingen door je lichaam, warm gevoel, zweten, rode blos, verhoogde hartslag, oppervlakkige ademhaling, snellere ademhaling, zweethanden, vochtiger worden, stijver worden, etc. Dit zijn de meest bekende signalen, maar het kan echt van alles zijn. Een cliënt gaf eens aan in de praktijk dat zij oorsuizen kreeg als ze meer opwinding ervaarde.

Ontdek voor jezelf wat bij jou de signalen zijn. Als je merkt aan welke signalen je opgewonden raakt, versterkt dat zichzelf en raak je sneller en gemakkelijker opgewonden. Je kunt je signalen van opwinding dan eerder oppikken en meegaan in het gevoel.

Wees je de komende keren bewust van je lichaam en gedachten. Probeer patronen te ontdekken in de signalen, bijvoorbeeld: ‘’ah, ik voel altijd tintelingen in mijn onderbuik net voordat ik natter word’’ of ‘’ik krijg stijve tepels, zelfs als ik nog niet bewust bezig was met seks’’. Merk je bijvoorbeeld dat je gedachten stiller worden, of dat je meer dirty talk gedachten hebt, dan kunnen dit ook signalen van opwinding zijn.

Tintelingen door je lichaam, warm gevoel, zweten, rode blos, verhoogde hartslag, oppervlakkige ademhaling, snellere ademhaling, zweethanden, vochtiger worden, stijver worden, etc…

Durf jezelf te prikkelen

Durf toe te laten wat jou prikkelt. Dit geldt ook weer zowel voor soloseks, als seks met een ander. Je bent zeker niet de eerste die het lastig vindt om zich echt te laten gaan tijdens (solo)seks. We horen geregeld terug in de praktijk dat mensen zich toch wat schamen voor wat hen prikkelt in bed, maar geloof ons: je hoeft je nergens voor te schamen.

Het is juist heerlijk om het toe te laten. Je zult merken dat opwinding dan veel gemakkelijker komt. Vind je het lastig? Dan kun je het misschien eerst in gedachten proberen.

Even een voorbeeld. Stel, je hebt ontdekt dat je opgewonden raakt als jij of een ander je tepels streelt en knijpt, maar je vindt het nog eng om dit te delen met je partner. Of je voelt je een beetje stom om dit tijdens masturbatie te doen. Dan kun je in gedachten je tepels stimuleren. Je denkt dan aan de handeling die jou opwindt. Later kun je stapje voor stapje het meer toe laten.

Betrek je (seks)partner

Indien je samen bent met een ander kan het soms lastig zijn om je op jezelf te richten. Probeer de ander er dan bij te betrekken. Als we het voorbeeld nemen van de tepels stimuleren, kan je daarbij de hand van je bedpartner naar je tepels leiden. Zo weet diegene dat je daar graag gestimuleerd wilt worden.

Door de ander te betrekken en hierin ook te sturen, word jij beter geprikkeld. Zo wordt jij meer ontspannen en kun je meer opwinding toelaten. Voor de ander is het ook fijn om te weten hoe jij gestimuleerd wil worden. Het is dus een win-win situatie!

Ga met jezelf de ontdekkingstocht aan en blijf dit altijd doen! Ons lichaam en onze wensen en fantasieën veranderen constant, dus je kan altijd weer iets nieuws ontdekken.

Heel veel plezier!


Liefs,

Anne en Leila

De Seksuologen met Twee

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

1 comment

Ab
februari 8, 2023 2:05 pm

Interesse

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.