De Mommy Monoloog: Je eigen identiteit niet verliezen als je moeder wordt

In de Mommy Monoloog op CLD magazine nemen wij je elke maand mee in een thema waar nieuwe moeders mee te maken krijgen. Van kolven tot de knotsgekke moedermaffia en van identiteitscrisis tot inhammen door postpartum haaruitval. (Yep, dat is echt een ding.)

Met de Mommy Monoloog willen we jou als nieuwe moeder herkenning bieden, inspireren, tips geven en laten zien dat je trots op jezelf mag zijn! 

Onmogelijk op voor te bereiden

Je bereidt je voor op de zwangerschap en de bevalling. Maar bereid je je ook voor op het ouderschap? Voor de meesten komt dit, vooral in de eerste maanden, namelijk keihard aan. Haast als een volledige verrassing.

Je wist heus wel dat je leven anders zou zijn, maar dat het zó compleet anders zou zijn… daar kan je je niet op voorbereiden.

Prioriteit

Je leven draait nog maar om één ding. Je baby. Je baby is de nummer één prioriteit in die eerste weken. Denk maar niet dat jij rustig de tijd neemt om je haren te wassen als je kleine ligt te huilen. Of dat jij je koffie warm opdrinkt in plaats van je baby te voeden als hij hierom vraagt.

Van te voren denk je misschien: ooh, maar de baby kan best wel eventjes huilen, toch? Well, think again! Want jouw lichaam, dat nog bomvol zwangerschapshormonen zit kan dat zielige huiltje van je baby waarschijnlijk écht niet aan.

Hoe jij tijdens de zwangerschap nog even een momentje voor jezelf kon nemen, is dat nu ineens voorbij.

“Een kop hete koffie drinken? Die tijden zijn voorbij!”

Identiteitscrisis als New Mom

Waar ik het over wilde hebben is hoe je ervoor zorgt dat je je eigen identiteit niet volledig verliest als nieuwe moeder. Voor mij waren de eerste zes weken als moeder het zwaarst. Alles is nieuw, jullie hebben nog geen ritme, je kent de signalen van je kindje nog niet en alles staat in het teken van de baby. Ik vond het nog spannend om van huis te gaan, was vermoeid en extreem jankerig door de hormonen (wauw, vooral die hormonen maakte het echt pittig!).

Die eerste periode leef je van slaapje tot voeding en van voeding tot slaapje. “Jij moet slapen als de baby slaapt”, zeggen mensen dan. Maar hoe dan?! Want je wil ook douchen, even ontspannen door een serie te kijken, je vrienden en familie op de hoogte houden van de nieuwe aanwinst en oh, wat dacht je van eten?

Ohja, en daar komt nog bij dat jij echt niet relaxed slaapt, want bij elke piep, zucht, kreun of scheet – en deze geluiden produceert een baby veel meer dan ik van te voren had verwacht – sla jij direct aan!

Het is dus vrij moeilijk om je eigen identiteit niet te verliezen, want wie ben jij nog als jij 100% in het teken staat van je baby?

Wie ben jij nog als jij 100% in het teken staat van je baby?

Tips om je identiteit te behouden

Daarom heb ik wat tips verzameld die jou hopelijk kunnen helpen bij het behouden van je identiteit. Maar pas wanneer jij hier aan toe bent.

  1. Weet dat je niet je oude zelf hoeft te zijn: Waarschijnlijk word je nooit meer je oude zelf, en dat hoeft ook niet. Het is key om op zoek te gaan naar de 2.0 versie van je oude zelf. Dat klinkt misschien eng, maar geloof me. Het is alleen maar superleuk om deze nieuwe versie van jezelf te ontdekken! De versie die nog kan genieten van alles waar je voorheen van genoot, maar die ook andere dingen kan die bij het moederschap hoort. De versie die duizend ballen tegelijkertijd kan hooghouden en er nog van geniet ook! Wauw, wat kan jij trots op jezelf zijn.
  2. Neem tijd voor jezelf: Het is echt heel belangrijk om af en toe een momentje voor jezelf te nemen. Ook al voelt dat een beetje gek. Het voelt misschien onnatuurlijk om je baby bij papa of een vriendin/familielid achter te laten omdat jij even me-time wil. Maar het is zo belangrijk. Het geeft je een gevoel van ‘jij’, los van je rol als moeder. Ga even een stukje wandelen, ga een uurtje de stad in shoppen, laat je nagels doen of kijk ongestoord een film in bed. Door deze momentjes in te lassen kan jij opladen en even weer helemaal jezelf zijn.
   mommymonoloog
  3. Blijf verbonden met de buitenwereld: Ook al draait je wereld nu voornamelijk om je baby, vergeet niet om in contact te blijven met vrienden, familie en andere moeders. Een goed gesprek kan zo fijn zijn en je helpen jezelf niet te verliezen in het moederschap. Het is juist zo fijn om je ervaringen en onzekerheden te delen.
  4. Stel grenzen: Durf nee te zeggen als iets teveel wordt. Durf het überhaupt aan te geven als iets je teveel wordt. Al die mensen die op kraambezoek willen komen, allemaal heel leuk en aardig, maar als jij er stress van krijgt, zeg ze lekker af. Iedereen begrijpt dat. Op dit moment hoef jij aan niemand anders te denken dan aan jezelf en je eigen gezinnetje.
  5. Perfectie bestaat niet en dat is oké: Wees niet te hard voor jezelf. Het moederschap komt nou eenmaal met ups en downs, en dat is helemaal oké. Het is niet erg om af en toe te denken dat je het niet goed doet. Maar newsflash: dat doe je wel! Moeilijke momenten horen erbij, soms huilt je baby en kan je er niks aan doen behalve er voor hem zijn. En dat is dan het enige wat hij nodig heeft.
  6. Self care is niet egoïstisch: Zorg goed voor jezelf, zowel lichamelijk als geestelijk. Neem de tijd om te rusten, eet gezond en neem echt die momentjes voor jezelf. Self care is nooit egoïstisch.
“Selfcare is niet selfish!”

Mooi hè, dat moederinstinct

Ik hoop dat je met deze tips beseft dat je meer bent dan alleen een moeder. Maar dat het ook oké is om op dit moment jezelf wel nog af en toe weg te cijferen voor je kleintje. Het allerbelangrijkste is dat jij doet wat goed voelt voor jou. Want in je hart weet je altijd wat het beste is voor je kindje. Dat moederinstinct is een echt iets, vertrouw er dus maar op.

Met de tijd wordt alles beter en over een paar maanden kijk je terug op deze periode met een glimlach en vol trots. Want jij hebt dit gewoon gedaan!

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.