Ongewenste vragen en opmerkingen tijdens de feestdagen: Zo ga je er mee om

feestdagen

De feestdagen staan weer voor de deur! Deze periode staat in het teken van familie, verbinding en samenkomen. Tijdens etentjes bespreek je wat het afgelopen jaar je heeft gebracht en wat je hoopt dat het komende jaar je nog zal brengen. Hierbij wordt ook vaak het onderwerp ‘relatie’ aangesneden. ‘’Heb je nou al een vriend?’’ of ‘’Je bent de enige die nog single is’’. Deze vragen lijken onschuldig en oma zal het vast goed bedoelen, maar het kan ook een enorme druk geven. Je bent niet de enige die niet altijd met plezier uitkijkt naar de feestdagen. Wij vertellen hoe je hier mee om kan gaan.

Druk, druk, druk

Naast de vragen rondom je relatiestatus passeren er ook nog genoeg andere vragen de revue. Zoals ‘’Werk je daar nog steeds in die functie? Word het niet eens tijd voor een promotie’’ of ‘’Volgend jaar zitten we hier misschien wel met een kleine erbij’’. Vragen rondom relatiestatus, werk en kinderwensen vliegen je om de oren. Uit onderzoek blijkt zelfs dat bijna de helft van de gesprekken gaan over relaties. En dit is voor veel mensen geen leuk onderwerp en zeker niet wanneer alles niet verloopt zoals jij graag zou willen.

Een onderzoek van EenVandaag onder 24.429 Nederlanders liet zien dat één op de vijf mensen kerst vooral als stressvol ervaart. Vooral als je de feestdagen doorbrengt met (schoon)familie of helemaal alleen. Mensen die op kerst helemaal alleen zijn, worden zich bewust van het alleen zijn en zien om zich heen iedereen samenkomen. Dit wordt als erg pijnlijk ervaren. De feestdagen vieren met vrienden wordt als minder stressvol ervaren. Als je kerst enkel met je partner of gezin viert dan heb je het minst last van stress volgens dit onderzoek.

“Een onderzoek liet zien dat één op de vijf mensen kerst vooral als stressvol ervaart.”

Van je vrienden moet je het hebben

Je kunt eens rondvragen bij je vrienden of zij het zien zitten om samen een avondje te organiseren tijdens de feestdagen. En dan ook met de nadruk op samen organiseren. De feestdagen geven namelijk ook stress als het gaat om een avond hosten. Als je het samen met een klein clubje doet en iedereen zijn taken heeft, geeft dat veel minder stress. Het vieren met je vrienden heeft ook als voordelen dat de focus minder zal liggen op relatie, werk en mogelijke kinderwensen. Daarnaast voelen de meeste meer vrijheid om tegen vrienden te zeggen als ze het ergens niet over willen hebben, dus als het dan toch benoemd wordt kun je gemakkelijker aangeven dat je dit onderwerp liever even overslaat.

Blij dat het voorbij is

De stress rondom de feestdagen kan zelfs zo groot zijn dat je blij bent als het voorbij is. Zo blijkt ook uit een onderzoek dat gedaan is door een onderzoeksbureau waarbij ze 1579 Nederlanders van 25 jaar of ouder ondervroegen over kerst en Oud en Nieuw. Vooral voor degene zonder relatie. Bijna de helft (42 procent) van de singles gaf aan dat ze blij zijn als de feestdagen achter de rug zijn.

druk feestdagen

Zo kan jij het beste omgaan met vervelende vragen en opmerkingen

Juist tijdens de feestdagen en de vele etentjes is het belangrijk dat jij je grenzen weet te bewaken. Dit klinkt makkelijker dan dat het is. Veel mensen ervaren (prestatie)druk tijdens de feestdagen en vergeten dan hun eigen grenzen. Dit geeft nog meer stress. Houd in je achterhoofd dat je niet verplicht bent om het gesprek aan te gaan met die tante die je maar twee keer per jaar ziet. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je liever niet over het onderwerp wilt praten.

Tip 1: Gebruik de ik-vorm en wees duidelijk

Als je wilt aangeven dat je een onderwerp onprettig vindt kun je het beste vanuit de ik-vorm spreken en het duidelijk houden. Geef bijvoorbeeld aan ‘’Ik voel me ongemakkelijk wanneer er over mijn relatiestatus gesproken wordt zo openlijk aan tafel. Ik wil het er niet over hebben’’.

Tip 2: Neem een pauze

Heb je het idee dat dat niet gaat werken of vind je het toch heel lastig om het aan te geven? Neem dan even een pauze tijdens het etentje. Loop van tafel om naar de keuken, naar buiten of naar het toilet te gaan. Neem dan drie keer diep adem. Sluit zelfs even je ogen als je dat prettig vindt. Beweeg even door een klein rondje binnen of buiten te lopen. Dit geeft meestal de rust om weer terug aan tafel te komen en verder te gaan met het gesprek. Ook heeft dit als voordeel dat je bij terugkomst een ander onderwerp kunt aansnijden.

Tip 3: Ander onderwerp

Het kan helpen om zelf andere onderwerpen aan te snijden en zo bepaalde thema’s te vermijden. Vraag bijvoorbeeld eens aan het gezelschap welk moment van het afgelopen jaar ze graag zouden herbeleven en waarom? Of waar ze komend jaar meer op willen focussen. Door deze vragen te stellen focus je je niet alleen op relaties, werk en gezin, maar vraag je het veel breder. Op deze manier geef je de anderen ook de kans om zelf te kiezen waar ze over willen praten. Dat is al heel anders dan iemand zomaar en heel direct vragen: “Nou wanneer zoek jij nou eens een vriend?”

Zoek ontspanning

Uit onderzoek blijkt dat als je aan anderen geeft je endorfines aanmaakt. Dit verlaagt het stresshormoon in je lichaam en maak je serotinine aan. Dit zorgt ervoor dat je meer verbinding en geluk ervaart én dus ook minder stress. Geven betekent in deze niet per se cadeaus. Ook het geven van aandacht, zorg en liefde heeft dit effect. Dus bewust die tante een stevige knuffel geven en aandacht geven aan haar verhaal over de kat die ze laatst heeft geadopteerd maakt jou ook gelukkiger en meer ontspannen!  

Wij hopen dat onze tips helpen om jouw feestdagen dit jaar (nog) gezelliger te maken. Of om weer eens zorgeloos te kunnen genieten van je familie, zonder bang te zijn voor ongemakkelijke gesprekken. Wij wensen je in ieder geval fijne feestdagen!  

Liefs,

Anne en Leila

De Seksuologen met Twee

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.