Dit gebeurt er met je lijf tijdens een orgasme

orgasme

Seks draait om veel meer dan het bereiken van een hoogtepunt. Wij zeggen daarom vaak lekker cliché: het gaat om de reis en niet om de eindbestemming. Maar deze keer gaan we ons wel even helemaal focussen op het orgasme. Wat gebeurt er tijdens een orgasme in je hoofd?

Wat is een orgasme?

Een orgasme is in de eerste plaats een gevoel en het bestaat uit een lichamelijk-, en een geestelijk deel. Je kunt een gevoel van (letterlijke) ontlading ervaren als je tot een hoogtepunt komt. Ook kun je je meer ontspannen voelen na een orgasme en werk je de stress van de dag weg.

De lichamelijke kenmerken zijn bijvoorbeeld zweten, blozen, spiertrekkingen (vooral in het bekkenbodemgebied) en ejaculatie (zowel uit de penis als uit de vagina). Ieder persoon ervaart een orgasme anders, dus je hoeft echt niet alle eerdergenoemde dingen te ervaren om een orgasme te hebben gehad.

Bij een orgasme bouwt de spanning zich op totdat er een piek is en het orgasme is de ontlading.

Ons seksbrein

Onze hersenen zijn stiekem het meest belangrijke seksorgaan. Dus niet de geslachtsdelen, erogene zones of lippen. Nee, ons brein doet het meeste werk als het om seksualiteit en orgasmes gaat.

De hersenen zenden en ontvangen aan de lopende band boodschappen van en naar het lichaam. Dit is bij orgasmes niet anders. Als deze verbinding er niet was geweest dan kan het gevoel van een orgasme niet ervaren worden. Dat komt ook wel eens voor: Als iemand met een penis bijvoorbeeld vanaf de navel naar beneden verlamd is (zoals bij een dwarslaesie), kan diegene nog wel erecties krijgen en ejaculeren, maar zonder er iets bij te voelen. Diegene ervaart dan wel het lichamelijke aspect, maar niet het mentale aspect van een orgasme.

Sexy hormonen

Als je klaarkomt dan komt er een stortvloed aan hormonen vrij! We nemen je kort mee naar de hoofdspelers.

Dopamine kent iedereen wel als hét gelukshormoon. Je hersenen geven dit af als een soort van beloning voor bepaalde activiteiten, zodat jij je goed en gelukkig voelt daarna. Na lekker eten of een goede film, maar dus ook na seks en bij een orgasme komt dopamine vrij!

Endorfine staat bekend als de natuurlijke pijnstiller. Ons lichaam heeft gewoon z’n eigen apotheek in huis. Tijdens een orgasme komt dit hormoon ook vrij. Hierdoor kunnen seks en een orgasme ook goed helpen tegen kleine kwaaltjes zoals hoofdpijn of menstruatiepijn.

Oxytocine is ook een hormoon dat iedereen kent. Het staat beter bekend als het knuffelhormoon. Dit komt vrij door aanrakingen van een ander, maar ook van jezelf en van je huisdier! Het zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met de ander. Seks zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met de ander, ook al is het een scharrel.

Vasopressine kan gezien worden als het broertje van oxytocine. Het zorgt er bij biologische mannen voor dat ze de drang krijgen om de (seks)partner te beschermen tegen anderen. Het kan er ook voor zorgen dat diegene enkel seks wil met één persoon.

Prolactine is het ‘’antisekshormoon’’. Klinkt misschien gek, maar na een orgasme komt er bij een biologische man prolactine vrij. Dit hormoon zorgt ervoor dat deze persoon dan het komende uur minder zin in seks heeft.

orgasme

De voordelen van het orgasme

We hebben het net  gehad over de mentale effecten van een orgasme. Nu vertellen we je graag wat meer over de fysieke voordelen van een orgasme, want dit zijn er nog al wat!

Immuunbooster

Orgasmes zijn ook nog eens gezond voor je! Het heeft enorm veel voordelen. De hormonen die vrijkomen zorgen voor een heerlijk gevoel: ontspannend en pijnstillend, maar er komen ook stoffen vrij die helpen bij een goede immuunrespons. Dit is deze koude tijden wel handig! Even (solo)seksen tegen een snotneus is helemaal geen gek idee dus!

Slaapmutsje

Als je niet kunt slapen dan helpt een hoogtepunt ook enorm. Wederom zorgen de hormonen die vrijkomen dat jij je slaperiger voelt en beter in slaap kunt komen. Een heel fijn, gezond slaapmiddeltje wat je bijna altijd bij de hand hebt dus!

Zelfkennis

Dankzij een orgasme leer je jezelf steeds beter kennen. Je leert wat jij fijn vindt, hoe jouw seksuele opwinding zich opbouwt en hoe het zich uit. Zoals we al zeiden is dit namelijk bij iedereen anders en het kan heel erg helpend zijn om hier meer inzicht in te krijgen.

Goed voor de postaat

Uit een studie gedaan door Harvard University bleek dat de kans op prostaatkanker daalt met 33 procent bij 21 orgasmes per maand. Tijdens een orgasme worden er namelijk afvalstoffen geloosd (letterlijk) die kankerverwekkend kunnen zijn.

Hormonencocktail

Ben je zwanger? Dan is een orgasme ook nog eens top voor je baby! Tijdens een orgasme masseer je namelijk de ongeboren baby. Dit komt door de spiersamentrekkingen en maak je geen zorgen, want deze zijn absoluut niet schadelijk voor de baby. Ook geniet je baby mee van jouw fijne hormonencocktail die vrijkomt bij een orgasme.

Lekker én gezond

Een orgasme is altijd al lekker, maar misschien dat je nog meer van je orgasme kan genieten nu je weet dat het ook nog eens supergezond is voor je!

 

Veel plezier!

Liefs,

Anne en Leila

 

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.