Hoe ga je verder na ontrouw in een relatie?
Helaas komt het vaak voor: vreemdgaan. En het bestaat in allerlei vormen en maten. Wat de één als vreemdgaan ziet, vindt de ander onschuldig flirten. Maar hoe ga jij om met ontrouw in je relatie? Is het mogelijk om elkaar weer te vertrouwen? Seksuologen Anne en Leila geven hun mening en tips.
Kan je het vertrouwen nog herstellen?
Een slippertje is een van de meest uitdagende problemen waarmee je in een relatie kan worden geconfronteerd. Belangrijk om eerst te benoemen dat ontrouw vele vormen kent. De een vindt praten met een ander in de kroeg vreemdgaan, terwijl een ander pas penetratie seks vreemdgaan vindt. Je kunt dus emotioneel en seksueel vreemdgaan. Ook is het goed om te benoemen dat er in elke relatievorm ontrouw bestaat, dus ook in een open relatie kan het voorkomen. Als er afgesproken regels worden verbroken, is het ontrouw. Of je nu een monogame, poly of open relatie hebt. Het kan een moeilijk proces zijn om het vertrouwen dat beschadigd is te herstellen en verder te gaan. Wat te doen na ontrouw?
Oorzaken van ontrouw
Vaak wordt er snel gedacht dat ontrouw ontstaat in een relatie doordat de relatie niet meer lekker loopt of dat de partner diegene iets niet kan geven en die het dus buiten de deur gaat zoeken. Maar in heel veel gevallen is dat niet zo. Ontrouw kent honderden redenen en deze liggen meestal bij de persoon zelf die het slippertje maakt. Bijvoorbeeld onzekerheid, op zoek naar spanning, bevestiging of de situatie doet zich spontaan voor. Wanneer er binnen de relatie emotionele problemen zijn, zoals gebrek aan intimiteit, communicatie, steun en aandacht is de kans op ontrouw wel groter. Dit bevestigde een studie in 2018.
Also read: “Help! Ik heb behoefte aan seks met een ander”
Hoe vaak gaan we vreemd?
Er zijn veel verschillende onderzoeken gedaan naar ontrouw. Ook Anne heeft haar masterscriptie gedaan naar ontrouw en verschillende mensen geïnterviewd die ontrouw hadden beleefd in hun huidige relatie. Met regelmaat krijgen we de vraag: hoe vaak gaan we vreemd in Nederland? Als we verschillende onderzoeken bekijken, komt het neer op een derde, dus 1 op de 3 Nederlanders gaat vreemd. En dan zijn de cijfers van vrouwen en mannen vaak erg dicht bij elkaar (dus niet wat de meeste denken dat mannen meer vreemdgaan). Goed om te benadrukken dat vreemdgaan hier in de breedste zin is, dus niet gelijk een langdurige affaire met overwerken en slipjes die je in de auto vindt, maar ook emotioneel vreemdgaan en eenmalig vreemdgaan wordt in deze cijfers meegenomen.
Wat te doen na ontrouw?
Dus, hoe kunnen koppels omgaan met ontrouw en de schade die is ontstaan weer herstellen? We geven je een aantal tips:
- Neem de tijd voor het herstel: het herstellen van ontrouw kost tijd en is niet na een avondje goed praten geregeld. Het is belangrijk om jezelf en jullie als koppel de tijd te geven om te herstellen. Het is niet ongebruikelijk dat koppels maanden of jaren nodig hebben om het vertrouwen geheel te herstellen binnen de relatie.
- Blijf communiceren: open en eerlijke communicatie is mega belangrijk voor het herstel. Het kan moeilijk zijn om open te zijn over de gevoelens, emoties en gedachten die er zijn, maar dit is nodig om weer met een schone lei verder te kunnen. Alles moet uitgesproken worden. Hierbij kan het lastig zijn dit enkel samen te doen. Hierbij kan een therapeut, zoals een seksuoloog helpen.
- Vergeving: dit betekent niet dat iemand de ontrouw goedkeurt, maar het betekent wel dat je bereid bent om de persoon te vergeven en samen verder te gaan. Het is heel begrijpelijk dat dit niet direct aan de orde is en dat hier ook tijd voor nodig is.
- Herstel het vertrouwen: dit is, logischerwijs, misschien wel een van de belangrijkste stappen in het herstellen van de relatie na ontrouw. Om het vertrouwen op te bouwen is open communicatie, transparantie, eerlijkheid en consistent gedrag belangrijk. We hebben eerder een artikel geschreven over het belang van een vertrouwensband in een relatie. Deze kun je ook eens checken!
- Accepteren van de situatie: hierbij is het belangrijk dat je de bereid bent samen om de situatie te accepteren en samen te werken aan het herstel van jullie relatie. Ook hierbij kan het helpend zijn om contact op te nemen met een seksuoloog als je merkt dat het lastig is de situatie te accepteren of als je moeite blijft hebben met het vertrouwen.
Also read: Zo belangrijk is het vertrouwen tussen partners
Blijf voor jezelf zorgen!
Als er ontrouw is geweest, kan dit een pittige periode zijn voor jullie als koppel. Onzekerheden, verdriet en emoties kunnen voor slapeloze nachten zorgen en slechte gewoontes nemen de overhand. Daarom is het zo belangrijk om voor jezelf te blijven zorgen in deze periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn, dus het is erg belangrijk dat je ook momenten voor jezelf neemt en doet wat je nodig hebt om wat te kunnen ontspannen. Plan een lekkere massage in, een high tea met vrienden of een Netflix avondje met jezelf.
Doe het niet alleen
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat relatietherapie of een bezoekje aan een seksuoloog nuttig kunnen zijn bij het herstellen van een relatie na ontrouw. Een studie vond bijvoorbeeld dat therapie kon zorgen voor het verminderen van stress, angsten en depressie als er ontrouw had plaatsgevonden in de relatie. Ook laten studies zien dat koppels die hulp aannemen tijdens het herstel beter leren communiceren en hun emoties kunnen uiten. Zij hebben een grotere kans om hun relatie positief te verbeteren en te herstellen na vreemdgaan.
Ontrouw kan dus een grote uitdaging zijn, maar door goede communicatie, de tijd, vergeving, het opbouwen van vertrouwen en acceptatie kunnen koppels een sterke en gezonde relatie weer opbouwen na ontrouw.
Liefs,
Anne en Leila
Heeft dit artikel jou geholpen? Laat het weten in een reactie! 💜
Respond or ask a question
1 comment
september 18, 2024 10:41 pm
ja het heeft mij geholpen door de boodschap een therapeut in de arm te nemen. Waarom een seksuoloog. Een andere therapeut kan toch ook. Wij wonen hier in een regio die geen seksuologen heeft.