·

Hoe geef je je seksuele grenzen aan?

grenzen aangeven

Je staat in de kroeg en de vonken spatten ervan af. Samen fietsen jullie naar huis voor een nachtmutsje. Maar waar hij ‘ready to go’ is, begin jij te twijfelen. Een beetje zoenen en friemelen, oké, maar verder hoeft het van jou niet te gaan. Hoe geef je in zo’n geval je grenzen aan? Als het om seks gaat, zijn grenzen cruciaal. Niet alleen bij onenightstands, maar ook binnen relaties. Grenzen helpen je om je lichamelijke en emotionele welzijn te beschermen. En ze helpen je bij het communiceren van je verlangens en verwachtingen.

Waarom is het zo lastig om je grenzen aan te geven?

Helaas vergeten we onze grenzen vaak een beetje. In het heetst van de strijd is het soms schipperen laveren tussen wat jij en de ander diep van binnen willen. En ook binnen relaties kan het moeilijk zijn om je eigen behoeften scherp op het netvlies te houden. Want tja, jullie hebben het inmiddels al twee weken niet gedaan. Dan wordt het wel weer eens tijd, toch? Ook al ben je doodmoe, spuit de werkstress uit je oren en heb je totaal geen zin in die grijpgrage handen aan je lijf.

Veel vrouwen hebben er moeite mee om ‘nee’ te zeggen tegen hun partner of scharrel. Vooral wanneer de partner of scharrel in kwestie met vleierijen aan komt zetten of op het gemoed in gaat spelen. Of wanneer zo’n weigering alleen maar chagrijn en gezeur op gaat leveren. Toch is het broodnodig dat je grenzen leert stellen in de slaapkamer. Want wat is het belangrijkste tijdens seks? Dat je je veilig en prettig voelt. En dat lukt alleen als je elkaars grenzen kent en respecteert. Alleen zo creëer je een veilige ruimte waarbinnen je naar hartenlust kunt genieten.

Geef je grenzen aan in vijf stappen

#1. Leer jezelf kennen

Alles begint bij zelfkennis. Voordat je je grenzen aan kunt geven, moet je dus eerst weten waar jouw grenzen liggen. Dat kan tricky zijn als je net in een splinternieuwe relatie zit of wanneer je sowieso weinig ervaring met seks en relaties hebt. Een tip? Denk eens terug aan de keren dat je verder ging dan je wilde. Waar lag voor jou op die momenten de grens en wat maakte dat je er toch overheen ging? Als je weet waarom je soms geen ‘nee’ durft te zeggen, sta je sterker in je schoenen.

 

#2. Luister naar je gevoel

Worden je grenzen overschreden? Dan geven je lijf en je hoofd allerlei waarschuwingen af. Je bespeurt gevoelens van weerzin, afkeer of angst. Of je wordt nerveus en merkt dat je niet meer zo opgewonden bent als daarvoor. Omdat er opeens allerlei twijfels door je hoofd schieten, bijvoorbeeld. De sfeer slaat om, in ieder geval in jezelf. En het is wijs om dat niet-pluis-gevoel niet weg te wuiven.

#3. Wees duidelijk

Natuurlijk, ‘nee is nee’. Zo simpel is het. Maar soms geef je ongewild onduidelijke signalen af, waardoor er misverstanden kunnen ontstaan. Vergelijk het eens met een taartje. Stel dat je op een verjaardag zit en iemand vraagt of je een stukje taart wilt, terwijl je daar absoluut geen zin in hebt. Zou je dan twijfelen, toch een hapje nemen, het taartje wegzetten en het vervolgens weer oppakken om er nog een keertje van te proeven?  Ach nee, dan zeg je toch gewoon: ‘Nee, dank je wel.’ Zo simpel zou seks ook moeten zijn. Ook wanneer jullie naakt in elkaars armen vestrengeld liggen en de ander hoopvol bovenop je probeert te klimmen.

#4. Voel je niet verantwoordelijk voor de ander

Vaak hebben we de neiging om anderen tevreden te willen stellen. En zijn we bang dat we anderen kwetsen als we iets niet willen. Dus zeggen we maar niets. Maar zolang we het bij onszelf houden en simpelweg onze grenzen aangeven, zou er niets aan het handje moeten zijn. Het maakt niet uit of jullie al samen hebben gezoend en gefriemeld: als jij geen zin meer hebt, heb je gewoon geen zin meer. Of de ander nou meer had verwacht of niet is écht niet relevant.

#5. Jij bent de baas. Onthoud dat!

Doe nooit iets tegen je zin in. Jij bent de baas over je lichaam, jij bepaalt dus wat ermee gaat gebeuren. Maak je niet druk om negatieve reacties op een afwijzing van jou. Gaan mannen op je gevoel spelen of trekken ze de gekwetste kaart? Dan proberen ze simpelweg hun driften door te drijven en zijn ze de moeite sowieso niet waard. Kortom, wees ondubbelzinnig over je intieme grenzen en houd je eraan vast als de ander je tóch gaat pushen of verleiden.

Consent is sexy!

Tot slot. Sommige mensen zijn bang dat consent de spanning van het moment verdrijft. Maar consent, oftewel wederzijdse instemming, kun je ook op een sexy manier verpakken. Graag zelfs, want het is inderdaad weinig opwindend om tijdens het moment suprême opeens te stoppen en op serieuze toon de vervolgstappen van jullie rendez-vous te bespreken.

Maar hoe maak je consent sexy? Nou, dirty talk is een goeie. Of door je stem op een aantrekkelijke manier te gebruiken. Fluister zachtjes wat je lekker vindt of wees dominant als je iets echt niet wilt, alsof je in een soort rollenspel zit. Gebruik zinnetjes als: ‘Ik wil dat je me daar aanraakt’, ‘Ik vind het lekker als je me zo likt’ of ‘Doe dat maar niet, ik vind dit veel lekkerder’.

Durf je niet te praten? Dan kun je ook je handen gebruiken. Stel dat je het sexy vindt als je partner je bij de billen grijpt, dan leid je zijn handen daarnaartoe en gebruik je je vingers om zijn handen te masseren. Vind je dat juist niet opwindend? Pak zijn handen dan vast en leid ze naar plekjes die wel om aanraking zuchten.

Zo zie je maar. Consent gaat om meer dan alleen penetratie. Soms lig je te rollebollen en heb je geen zin in een bepaald standje, maar wel in iets anders. En ook dan zul je duidelijk moeten maken wat je wel en niet wilt!

 

 

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.