Hormoon-orgasmes

hormoon orgasmes

Vorige maand hebben we het gehad over de invloed van hormonen op ons welbevinden en zin in seks. Maar wist je dat diezelfde hormonen ook invloed hebben op je orgasme ervaring? In sommige fases van de menstruatiecyclus is een orgasme gevoeliger, intenser of gemakkelijker te bereiken.

Intensere orgasmes

Om tot een orgasme te komen is het belangrijk dat zowel je geest als je lichaam seksueel opgewonden zijn. De piek van de hormonen oestrogeen en testosteron rondom de inner zomer (ovulatie fase) zorgen ervoor dat je meer zin in seks kan hebben. Hierdoor is je geest al in de ‘mood’, waardoor het gemakkelijker kan zijn om ook lichamelijk seksueel opgewonden te worden.

De opwinding brengt verschillende lichamelijke processen opgang: hartslag neemt licht toe, vaginale afscheiding neemt toe, de vagina wordt iets wijder en de doorbloeding in de vagina neemt toe. En vooral die laatste speelt een belangrijke rol in een orgasme. Hoe meer de vagina doorbloedt is, hoe gevoeliger ze wordt (en hoe gemakkelijker het kan worden om klaar te komen).

Je hebt als het ware een kleine lichamelijke voorsprong tot het bereiken van een orgasme.

Tijdens de inner zomer (ovulatie) en inner winter (menstruatie) fases is de doorbloeding in de vagina al licht toegenomen. Je hebt als het ware een kleine lichamelijke voorsprong tot het bereiken van een orgasme. Daarnaast laat onderzoek zien dat menstrueerders tijdens hun ovulatie fase (inner zomer) intensere orgasmes kunnen ervaren.

Vagina

Heb je ooit gemerkt dat je halverwege je cyclus, rondom je inner zomer fase, meer afscheiding aanmaakte? Je een witte vlek in je slip of string zag zitten? Of dat je gemakkelijker nat werd? Dat kan kloppen!

Niet alleen de doorbloeding neemt toe tijdens je inner zomer (ovulatie), maar je lichaam maakt in deze periode ook meer cervixslijm aan. Cervixslijm, hoe onaantrekkelijk de naam ook klinkt, is de afscheiding die door de klieren in de vagina bij de baarmoedermond worden aangemaakt. Het beschermt de baarmoeder tegen infecties en bacteriën. Zorgt ervoor dat zaadcellen zich kunnen verplaatsen en… Zorgt ervoor dat je al ‘natter’ bent in de inner zomer. Ook dit kan je dus zien als een kleine voorsprong, maar geef je lichaam nog wel de tijd om zowel lichamelijk als geestelijk opgewonden te raken voordat je overgaat tot penetratie.

Menstruatie-seks

Maar ook tijdens de inner winter (menstruatie fase) is de doorbloeding in de vagina toegenomen. Dit zorgt er voor dat ook tijdens deze periode aanrakingen bij de vulva en vagina gevoeliger kunnen zijn. Voor sommige menstrueerders betekent dit dat ze in deze periode gemakkelijker tot een orgasme kunnen komen.

Orgasmes verlichten menstruatiekrampen!

Voor andere zijn seksuele handelingen in deze periode té gevoelig of niet prettig. Door te experimenteren kan je er achter komen wat voor jou prettig is. Wees hierin open naar je bedpartner: voel je vooral niet verplicht om in deze periode seksuele penetratie te hebben. Er zijn gelukkig nog velen andere manieren om romantiek, sensualiteit en/of seksualiteit in je relatie te brengen tijdens de inner winter periode. Heb je bijvoorbeeld als eens geëxperimenteerd met een tepelorgasme? En voor de mensen die het wel fijn vinden: orgasmes tijdens de inner winter verlichten menstruatiekrampen!

Droge dagen

Vlak na de inner winter (menstruatie) kunnen er een paar zogeheten ‘droge dagen’ zijn. Tijdens de menstruatie zijn je hormoonspiegels het laagst, hierdoor wordt er vrijwel geen vaginale afscheiding aangemaakt. Ook enkele dagen na de menstruatie kan het dus zijn dat je minder afscheiding hebt dan normaal. Je wordt minder ‘nat’. Neem tijdens deze dagen dus goed de tijd voor voorspel en gebruik zo nodig glijmiddel. Bijvoorbeeld de Luxury Sensitive Natural Lubricant van Christine le Duc met enkel natuurlijke producten en op waterbasis. Fijn voor solo-pleasure, seks met een partner en/of met je favoriete speeltje!


Over emVROUWerment

EmVROUWerment is het online platform over vrouwen-welzijn, de menstruatiecyclus, hormonen en seksualiteit. Er wordt door alle taboes heen gebroken om informatie te delen via Instagram, online masterclasses en online cursussen. Wil je hier meer over weten? Neem dan een kijkje bij emVROUWerment.

Lees meer blogs van emVROUWerment:

    Respond or ask a question

    Tags

    Are you going to follow us?

    This site is registered on wpml.org as a development site.