Huidhonger: wat is het en wat kan ik er tegen doen?

Een stevige handdruk wanneer je jezelf voorstelt, drie zoenen wanneer je jarig bent of een knuffel wanneer je iemand troost… Het was allemaal zo vanzelfsprekend, maar sinds corona en de bijbehorende maatregelen hebben we in 2020 nog maar weinig lichamelijk contact met elkaar. Dit gebrek aan aanraking zorgt ervoor dat de behoefte eraan juist alleen maar sterker wordt. Dit verlangen noemen we huidhonger.

Waarom is lichamelijk contact zo hard nodig?

De behoefte aan lichamelijk contact is iets waarmee we worden geboren. Daarom worden we direct bij onze geboorte op de huid van onze moeder gelegd. Bij het huidcontact komt het hormoon oxytocine vrij, wat zorgt voor een betere verbinding tussen moeder en kind. Een juist geplaatste aanraking van een ander zorgt voor vertrouwen en kan blijk geven van dankbaarheid of sympathie. Het helpt ons om te kunnen ontspannen en zorgt ervoor dat we ons beter kunnen concentreren.

Daarnaast heeft het fysieke contact ook positieve effecten op ons lichaam. Oxytocine zorgt ervoor dat we minder van het stresshormoon cortisol aanmaken. Hierdoor voelen we ons rustiger en minder angstig. We kunnen beter onze spieren ontspannen en het verlaagt onze bloeddruk. Bovendien zorgt het hebben van minder stress voor een betere weerstand.

Welk effect heeft huidhonger op ons?

Kinderen die weinig worden geknuffeld vertonen vaak agressiever gedrag, wat ook op latere leeftijd nog steeds tot uiting zal komen. Wanneer we de positieve effecten van lichamelijk contact missen, zullen immers gevoelens als stress en angst toenemen. In de huidige anderhalvemetersamenleving zien we steeds meer mensen met sombere gevoelens. Dit resulteert soms zelfs in depressie. Het verzwakt ons immuunsysteem, waardoor we ook vatbaarder zijn voor andere kwalen.

Wat kan ik tegen huidhonger doen?

Juist nu is het belangrijker dan ooit om goed voor jezelf te zorgen. Geef zelf je lichaam wat meer aandacht, door het bijvoorbeeld regelmatig goed in te smeren met een body butter. Ook het knuffelen of aaien van je huisdier helpt bij het aanmaken van oxytocine en het verlagen van je cortisol, maar wel in mindere mate dan menselijk contact. Woon je samen met je partner? Geef elkaar dan eens een uitgebreide massage! Zo ga je helemaal op in elkaars lichaam en kom je nog dichter bij elkaar. Christine le Duc heeft een speciale Huidhonger lijn ontwikkeld met producten om het huidcontact nog fijner te maken.

 

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.