Raw seks: het mag allemaal steeds donkerder

review

We leven in een wereld die bij tijd en wijle behoorlijk de weg kwijt lijkt te zijn: presidenten bouwen muren tussen naties, ambulance- en ander hulpverlenend personeel wordt met regelmaat in elkaar getimmerd en we zijn in oorlogen verzeild met ongrijpbare vijanden als suiker en jihadisme. De zogenaamde beschaving heeft de wereld voor sommigen veranderd in een chaotische, barbaarse plek. Aanslagen, natuurrampen en politieke aardverschuivingen staan op ons dagelijkse mediamenu en leiden tot een lager vertrouwen in politiek, merken, banken en doctoren. Historici mogen graag erop hameren dat het ‘nog nooit zo goed gegaan is in onze wereld’, maar onze perceptie is vaak anders.

‘Onze wereld verhardt!’ roepen de politici. Er heerst een groeiend pessimisme over de toekomst. Om ons te wapenen tegen het heersende gevoel van onheil, ontstaat er nieuwe, donkere subcultuur die wordt gekenmerkt door een harde, ruwe, #notgivingaF*ck-mentaliteit: de RAW-movement. RAW is het afweergeschut tegen het leven in deze benarde realiteit, een reactie die de komende jaren ook een stempel zal drukken op seks.

Als reactie op die nieuwe angst zien wij steeds meer trendsignalen opduiken die erop wijzen dat mensen gek genoeg steeds vaker zelf ook op zoek gaan naar een flinke dosis fear, als een manier om controle uit te oefenen. Self controlled fear wapent en geeft vertrouwen jezelf te kunnen handhaven in deze onzekere tijden. Angst is daarmee een kapstok voor nieuwe concepten, die je in uiteenlopende vormen begint terug te zien. Zo kun je de spanning van een stedentrip vergroten door mee te doen aan urbexingexcursies: semi-illegale trektochten door leegstaande gebouwen en fabrieken. De Chinezen bouwden een doodenge glazen loopbrug over een ravijn. We romantiseren de onderwereld – denk aan Breaking Bad en Willem Holleeder in College Tour. Vampiers maken hun comeback en in de horrorfilm RAW omarmen we de kannibaal in onszelf.

De harnassen worden aangetrokken. Millennials wenden zich tot keiharde games, ruige punk, destroyed jeans en apocalyptische ideeën. Ook in bouwstijlen en interieurs zien we steeds meer ongepolijste, harde materialen. De ‘vet hard’-attitude bereikt de komende jaren meer en meer ook het eens zo zoetsappige liefdesspel.

Het begon onschuldig met de SM-fetisj van Vijftig tinten grijs. Was BDSM eerst een kinky fantasie die slechts voor bikkels was weggelegd, even later stond de huishoudbeurs handboeien en zwepen te verkopen alsof het sapcentrifuges waren. De eerder genoemde Hookup-cultuur duidt ook op een bepaalde verharding en als je de verhalen uit de Tinder- en The Inner Circle-praktijk mag geloven, is de Nederlandse datingcultuur ook niet langer voor de romantische zielen onder u. Op het internetforum van Viva is terug te vinden dat onenightstands meer dan eens gepaard gaan met gagging (waarbij je zowel gevraagd als ongevraagd de keel wordt dichtgeknepen om een hallucinerend effect op te wekken). En ook ‘anaal gaan’ op je eerste date is niet ongebruikelijk. En wat te denken van pegging, waarbij het de vrouw is die de man berijdt met een voorbinddildo. Steeds vaker lees je in bladen en op internetfora over de pornstar experience. Vanilleseks wordt dus door een groeiende groep mensen aangevuld met een hardere en rauwe variant. Als de gemiddelde rechtop-en-neerseks door het enorme aanbod aan seksverhalen niet meer als opwindend of bevredigend wordt gezien, dan is er een aanleiding om op zoek te gaan naar het onvoorspelbare, naar extremere spanning. Deze vormen van seks maken deel uit van je complete identiteit; misschien niet een die je op Facebook uitdraagt, maar de identiteit die je jezelf verleent om er zeker van te zijn dat je je staande kunt houden in deze onvoorspelbare wereld.

’Raw’ en harde porno bestaan uiteraard al sinds jaar en dag, maar nieuwe media vergroten de zichtbaarheid, beschikbaarheid en daarmee ook de normalisering ervan. De Amerikaanse journalist Emily Witt geeft in haar boek Future Sex een realistisch tijdsbeeld van de seks van nu. Ze omschrijft in detail haar bezoeken aan live gangbangs waar ze via internet gemakkelijk toegang toe vindt. Ondanks dat ze, zoals ze zelf zegt, echt op zoek is naar ware liefde, treft ze op haar pad een uitgebreid scala aan (kei) harde sekstaferelen die ze als verwarrend en ontluisterend omschrijft. Ook, nee vooral in de digitale wereld is het rauwe terug te vinden. Cyber punk 2077 is een online game in ontwikkeling, maar nu gehypet, waar de speler in een zwarte toekomst geworpen wordt vol drugsgeweld en gewelddadige seks. Op gamefora is regelmatig te lezen dat de rauwe, agressieve vormen van seks spelers soms een beetje overvallen.

In The Atlantic schreef Hanna Rosin in een verontwaardigde reactie op de Amerikaanse Hookup-paniek dat het onterecht is om meisjes alleen als slachtoffers te weerspiegelen. Zij bombardeert dit tot een uitingsvorm van conservatisme, die geen ruimte laat voor het feit dat veel jonge vrouwen zich als ware seksroofdieren opstellen en zelf ook verruwen en verharden. We kenden uiteraard al de term cougar (wat letterlijk poema betekent), de hitsige veertigplusvrouw die mannen haar hol insleurt om ze vervolgens voor eigen lust volledig uit elkaar te trekken. Onder aanvoering van de trend van het polariseren gaan we steeds meer op zoek naar wat nog net mag, wat stout is, wat pijn doet en wat gevaarlijk is. Het feit dat we als mensheid over een donkere, zeg maar gerust pikzwarte kant beschikken, zal in de komende jaren op veel verschillende manieren aan het licht komen.


Over dit fragment

Dit fragment is afkomstig uit het boek Holy Fuck van Jeanneke Scholtens en Mabel Nummerdor, twee enthousiaste trendonderzoekers. Samen deden zij twee jaar lang onderzoek naar de toekomst van seks. Nieuwsgierig naar wat ons allemaal te wachten staat op het gebied van seks? Je kunt het boek Holy Fuck hier bestellen.

  Respond or ask a question

  Geef een reactie

  Your email address will not be published.

  0 comments

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Tags

  Are you going to follow us?

  This site is registered on wpml.org as a development site.