Waarom hebben we in de zomer meer zin in seks?

seks in de zomer

De zomer is een tijd van zonneschijn, lange dagen, wijntjes op het terras, heerlijk warm weer en ontspanning. Het is ook een tijd waarin de hormonen op volle toeren draaien, wat kan leiden tot verhoogde seksuele aantrekkingskracht. Maar wat is het precies aan de zomer dat onze zin in seks stimuleert?

Een goede dosis vitamine D

Onze zin in seks is afhankelijk van veel verschillende factoren, waaronder hormonen, mentale gezondheid (stress of ontspanning) en je relatie. En laat het nou net zo zijn dat de zomer op al deze factoren een impact kan hebben. Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan verhoogde zin in de zomer is de blootstelling aan zonlicht. De warme stralen die terechtkomen op je huid zijn een bron van vitamine D. De opname van vitamine D zorgt er onder andere voor dat bepaalde hormonen, die belangrijk zijn voor het verlangen naar seks, positief worden beïnvloed.

Uit een studie kwam naar voren dat mannen die gedurende zes maanden dagelijks een supplement van vitamine D innamen, significant hogere testosteronniveaus hadden dan de controlegroep die dat niet deed. Testosteron is een van de hormonen die belangrijk zijn bij het stimuleren van seksuele interesse bij zowel mannen als vrouwen.

De zon maakt je blij

Ook zorgt zonlicht ervoor dat ons lichaam serotonine aanmaakt, een neurotransmitter die betrokken is bij het reguleren van onze stemming en emoties. Een tekort hieraan wordt in verband gebracht met somberheid, depressies en een lage zin in seks. Dus als je meer tijd buiten doorbrengt, wat we doen in de zomer, en meer zonnestralen krijgt, kan ons lichaam meer serotonine aanmaken, wat ons humeur en zin in seks kan verbeteren.

We zijn een stuk fitter in de zomer

Ook zien we dat we een stuk fitter zijn in de zomermaanden. Door het lekkere weer en de lange dagen zijn we eerder geneigd om meer buiten te bewegen. De joggers en wandelaars vliegen je om de oren. Ook zijn de wegen weer gevuld met wielrenners en zie je ineens mensen zwemmen in meren en grachten. Deze fysieke beweging is natuurlijk goed voor onze gezondheid en zorgt ook dat we een betere bloedstroom krijgen. Dit kan weer als gevolg hebben dat je een verbeterede seksuele respons kunt hebben. Ook gelijk een tip om in de koudere dagen je zin in seks op peil te houden: blijf bewegen en sporten.

seks in de zomer

Minder kleren, meer voor het oog

In de zomer is het natuurlijk warmer en dragen we minder kleding. We tonen meer bloot en we zien meer huid van anderen. Dit werkt prikkelend en kan helpen bij de zin in seks. De aantrekkingskracht tussen mensen kan verhogen en dat zorgt weer voor meer seksuele activiteit!

Zomer = ontspanning

Maar hoe zit het met de psychologische impact van de zomer op onze zin in seks? De zomer is een tijd van ontspanning en vakantie, en het kan zijn dat de afwezigheid van stress en verplichtingen een positieve invloed heeft op ons seksleven. Uit een studie van de Journal of Sex Research kwam naar voren dat koppels op vakantie vaak een hogere seksuele tevredenheid hadden dan in normale omstandigheden (dus als ze niet op vakantie waren).

Meer vrijheid en spontaniteit

De zomer staat er ook wel om bekend dat het een gevoel van vrijheid en spontaniteit kan geven. We hebben meer spontane afspraken en terrasjes waar we ineens belanden na een lange dag werken. Dit kan ook leiden tot meer verlangen naar intimiteit en seks. Je komt meer samen met vrienden en bezoekt waarschijnlijk meer feestjes en avonden uit. Dit heeft als logische gevolg dat er een grotere kans is dat je nieuwe mensen ontmoet waar jij die avond het bed mee kunt delen. Er is dus gewoonweg meer mogelijkheid.

Niet iedereen heeft zin in de zon

Het is belangrijk om te benoemen dat natuurlijk niet iedereen meer zin krijgt in seks tijdens de zomermaanden. Sommige mensen vinden de hitte verschrikkelijk en blijven liever binnen met de gordijnen dicht. Anderen merken dat ze loom en lusteloos worden van de warmte, dat is niet echt bevorderlijk voor de zin in seks. En eerdergenoemde factoren zoals stress en mentale gezondheid kunnen de zin in seks nog steeds onderdrukken, ongeacht het seizoen.

Zin in seks verhogen?

Merk je dat je zin in seks tijdens de zomer niet verhoogt of zelfs achteruitgaat? Dat is ook heel normaal, je bent niet een vreemde eend in de bijt. Je kunt verschillende dingen proberen om de zin in seks aan te wakkeren: praat hierover met je (seks)partner, zorg ervoor dat je voldoende slaapt, eet gezond en beweeg. Of dus wat vaker in de zon liggen! Vergeet je dan niet in te smeren, dat is ook heel erg belangrijk.

Liefs,

Anne en Leila

De Seksuologen met Twee

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.