Waarom hebben we minder seks(drive) in de winter? Tips van seksuologen

winterdip

De dagen worden korter, het is koud en we leven in lekker dikke truien. De winter zorgt niet alleen ervoor dat we een extra dekentje pakken, maar ook dat we minder zin in seks krijgen. Merk je ook dat je wat minder verlangen hebt? Dan ben je zeker niet de enige. Maar hoe komt het dat de wintermaanden zo’n invloed hebben op onze zin in seks?

Zorgt de winter voor een seksdip?

Zorgt de winter nou echt per definitie voor een seksdip? Niet per se, maar er is wel een grote kans dat jij een lager libido hebt in de koudere maanden. Wij leggen uit waarom!

Minder vitamine D

De zon die zorgt ervoor dat wij vitamine D opnemen en dit heeft invloed op je stemming. Vitamine D zorgt er namelijk onder andere voor dat je het gevoel van geluk ervaart. Bij te korten kunnen mensen zich ook meer somber voelen of zelfs depressieve klachten krijgen. Zonnestralen maken je dus echt gelukkig. In de winter hebben we nu eenmaal minder zon en dit merken we dan ook. Deze wisseling in je stemming kan ook het tegenovergestelde doen, maar hierover meer later.

Het is gewoon te koud

Om goed te kunnen genieten tijdens de seks is het belangrijk dat je het warm hebt. Bibberend tussen de lakens is niet echt bevorderlijk en kan daarom ook een reden zijn dat je minder zin hebt in seks. Een praktische tip hierbij is dat je er een extra deken bij pakt of gewoon wat kleding aanhoudt. Het blijkt zelfs uit onderzoek dat als je jouw sokken aanhoudt tijdens de seks de kans op een orgasme technisch gezien hoger is. Dit komt doordat je het globaal gezien warmer hebt als je voeten ook goed warm zijn.

Tip: De meeste  mensen houden de slaapkamer lekker koel, en voor slapen is dat lekker, maar voor een hete vrijpartij dus niet.  Je kan dan je vrijpartij ook verplaatsen naar de warme woonkamer, of onder een hete douche!

Wintervachtje

In de winter heb je minder behoefte om jezelf te scheren (en dat is helemaal prima) en verstop je jezelf onder lagen kleding. Het kan zijn dat je aan jezelf merkt je daardoor wat onzekerder te voelen over jezelf en je lichaam. Tijdens de seks kan dit als een remming aanvoelen en kan het ervoor zorgen dat je minder zin in seks krijgt. Wij willen je vooral zeggen dat je je niet onzeker hoeft te voelen, ook niet in deze maanden. Je bent mooi zoals je bent!

Ga voor jezelf na waar jij je onzeker over voelt en kijk wat je hierin zou helpen. Vind je het bijvoorbeeld fijner om het nu wel met het licht uit te doen of lekker onder een pak dekens? Maak het ook bespreekbaar met je (seks)partner. Die kan hierin met je meedenken of je oppeppen

winterdip

Minder op stap

Het kan ook zijn dat je minder zin hebt in seks, omdat je gewoonweg minder geprikkeld wordt. Tijdens de zomer struinen we boulevards en festivals af en zie je veel mensen om je heen die jou seksueel kunnen prikkelen. In de winter is dat wat minder en word je dus visueel minder geprikkeld.

Of juist meer zin?

Herken jij jezelf helemaal niet in al het eerdergenoemde? Dan kan ook zeker. Er zijn namelijk ook wetenschappelijke onderzoeken die aangeven dat we juist méér zin krijgen in seks tijdens de winter. Tijdens de wintermaanden maken we minder serotonine aan. Dit is een hormoon dat invloed heeft op hoe gelukkig we onszelf voelen. Vandaar dat sommige mensen ook kampen met winterdepressies of de winterdip. Juist doordat we ons niet helemaal op en top voelen, zoeken we meer contact met anderen. Het gevoel naar intiem contact wordt versterk om ons tekort aan serotonine op te peppen.

Daarnaast bleek uit een onderzoek van de universiteit van Warschau dat cismannen zich het meest aangetrokken voelen tot het vrouwelijke lichaam tijdens de winter. Volgens het onderzoek komt het doordat we meer kleding dragen in de winter en als er dan wel een stukje huid te zien is dit zorgt voor meer opwinding. We zijn in de wintermaanden niet echt gewend aan blote benen, billen in strakke broeken of lichamen in badkleding. Psychotherapeute Kelley Kitley zegt hierover ‘’In de winter is je lichaam wat meer bedekt en dat wakkert de nieuwsgierigheid aan’’.

Ook speelt verveling een rol tijdens de winter. Zoals we al aangaven zijn er in de winter nou eenmaal minder activiteiten en trekken we ons sneller terug thuis. Hoe lekker het ook kan zijn om te cocoonen, het kan ook voor verveling zorgen. Deze verveling heeft dan weer als gevolg dat je sneller gaat vrijen en contact zoekt met je (seks)partner.

Zin in seks komt en gaat

Zin in seks gaat altijd in een golvende beweging. Soms heb je meer zin en soms minder. Dat is helemaal normaal en oké. Geen zin in seks, maar wel in een warme kop chocomelk op de bank met een foute romcom film? Dan moet je dat gewoon lekker doen! Die seksdrive komt wel weer wanneer de zonnestralen verschijnen!

 

Veel plezier!

Liefs,

Anne en Leila

 

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.