Waarom hebben we minder seksdrive in de winter?

winterdip

De dagen worden korter, het is koud en donker. De winter zorgt er niet alleen voor dat we een extra dekentje pakken, maar ook dat we minder zin in seks krijgen. Merk je ook dat je wat minder verlangen hebt? Dan ben je zeker niet de enige. Maar hoe komt het dat de wintermaanden zo’n invloed hebben op onze seksdrive?

Zorgt de winter voor een seksdip?

Zorgt de winter nou echt per definitie voor een seksdip? Niet per se, maar er is wel een grote kans dat jij een lager libido hebt in de koudere maanden. Wij leggen uit waarom!

Minder vitamine D

De zon zorgt ervoor dat wij vitamine D opnemen en dit heeft invloed op je stemming. Vitamine D zorgt er namelijk onder andere voor dat je een geluksgevoel ervaart. Bij tekorten kunnen mensen zich dus ook somberder voelen of zelfs depressieve klachten krijgen.

Zonnestralen maken je dus echt gelukkiger. In de winter hebben we nu eenmaal minder zon en dat is merkbaar. Deze stemmingswisseling kan ook het tegenovergestelde doen, maar daar komen we op terug.

Het is gewoon te koud

Om goed te kunnen genieten tijdens de seks is het belangrijk dat je het warm hebt. Bibberend tussen de lakens is niet echt bevorderlijk en kan daarom ook een reden zijn dat je minder zin hebt in seks.

Een praktische tip hiervoor is dat je er een extra deken bij pakt of gewoon wat kleding aanhoudt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat als je jouw sokken aanhoudt tijdens de seks, de kans op een orgasme hoger is. Dit komt doordat je het warmer hebt en je (onbewust) veiliger voelt als je voeten ook goed warm zijn.

De meeste mensen houden de slaapkamer lekker koel en voor slapen is dat lekker, maar voor een hete vrijpartij dus niet…

Tip: je kunt jullie vrijpartij dus ook verplaatsen naar de warme woonkamer, of naar een hete douche!

Wintervachtje

In de winter heb je minder behoefte om jezelf te scheren en verstop je jezelf onder lagen kleding (en dat is helemaal prima). Wel kan het zijn dat je je daardoor wat onzekerder voelt over jezelf en je lichaam. In de slaapkamer kan dit remmend werken en je seksdrive verminderen.

Wij willen je vooral vertellen dat je je niet onzeker hoeft te voelen, ook niet in deze maanden. Je bent mooi zoals je bent!

Ga voor jezelf na waar jij je onzeker over voelt en kijk wat je hierbij zou helpen. Vind je het bijvoorbeeld fijner om het met het licht uit te doen of lekker onder de deken te kruipen? Bespreek het met (bed)partner. Die kan hierin met je meedenken of je oppeppen.

winterdip

Minder op stap

Het kan ook zijn dat je minder zin hebt in seks omdat je gewoonweg minder geprikkeld wordt. Tijdens de zomer struinen we boulevards en festivals af en zie je veel mensen om je heen die jouw verlangen kunnen aanwakkeren. In de winter is dat wat minder en word je dus minder visueel gestimuleerd.

Of juist meer zin?

Herken jij jezelf helemaal niet in al het eerdergenoemde? Dan kan natuurlijk. Er zijn namelijk ook wetenschappelijke onderzoeken die aangeven dat we juist méér zin krijgen in seks tijdens de winter.

Tijdens de wintermaanden maken we minder serotonine aan. Dit is een hormoon dat invloed heeft op hoe gelukkig we onszelf voelen. Vandaar dat sommige mensen ook kampen met winterdepressies of de winterdip. Maar juist doordat we ons niet helemaal op en top voelen, zoeken we meer contact met anderen.

Het gevoel naar intiem contact wordt dus versterkt om voor ons tekort aan serotonine te compenseren.

De tijd om te teasen

Uit een onderzoek van de universiteit van Warschau bleek dat cismannen zich het meest aangetrokken voelen tot het vrouwelijke lichaam tijdens de winter. Volgens het onderzoek komt het doordat we meer kleding dragen in de winter en als er dan wél een stukje huid te zien is, dit zorgt voor meer opwinding.

We zijn in de wintermaanden niet echt gewend aan blote benen, billen in strakke broeken of lichamen in badkleding.

Psychotherapeute Kelley Kitley zegt: “In de winter is je lichaam wat meer bedekt en dat wakkert de nieuwsgierigheid aan.”

Ook verveling speelt een rol tijdens de winter. Zoals we al aangaven zijn er nou eenmaal minder activiteiten en trekken we ons sneller terug in huis. Hoe lekker het ook is om te cocoonen, het kan ook voor verveling zorgen. En deze verveling heeft dan weer als gevolg dat je sneller fysiek contact zoekt en gaat vrijen!

Zin in seks komt en gaat

Seksdrive gaat altijd in een golvende beweging. Soms heb je meer zin in seks en soms minder. Dat is helemaal normaal en oké. Geen zin in seks, maar wel in een warme kop chocomelk op de bank met een foute romcom film? Dan moet je dat gewoon lekker doen! Die seksdrive komt wel weer wanneer de zon verschijnt.

 

Veel plezier!

Liefs,

Anne en Leila

 

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.