Zelfacceptatie tips: leer van je lichaam houden

zelfacceptatie

Het is Love Your Body Day. Op deze dag bespreken we een zeer belangrijk onderwerp: zelfacceptatie. Na een grote verandering vinden veel vrouwen het lastig om van hun lichaam te houden. Denk bijvoorbeeld bij gewichtstoename, een ander lichaam na zwangerschap, amputaties of littekens… Waardoor je lichaam ook veranderd is, het is en blijft jouw unieke, mooie lichaam. Daarom delen wij wat tips om je lichaam te omarmen en je weer sexy en mooi te voelen!

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Tegenwoordig kijken we eigenlijk alleen maar in de spiegel als we met iets bezig zijn. Als je bijvoorbeeld je make-up doet, je haren in model brengt of je tanden poetst. Maar echt kijken, zonder ergens mee bezig te zijn, doen we bijna niet. Dat voelt wat ongemakkelijk.

Toch raden we je aan om hier vaker een moment voor te nemen. Voeg het bijvoorbeeld toe aan je ochtend- of avondroutine en kijk jezelf gewoon een aantal seconden aan. Geef jezelf een glimlach. Je hoeft echt niet minutenlang in je eigen ogen te staren, maar die paar seconden op een dag kunnen al een positieve impact hebben.

Het zorgt er namelijk voor dat jij jezelf echt ziet en als je dit telkens weer opnieuw doet, dan gaat je brein jou meer en meer accepteren zoals je bent.

Let er wel op dat je vriendelijk blijft tegen jezelf. Geef geen aandacht aan dat negatieve stemmetje in je hoofd met “wat een wallen, zeg” of “pfoe, je haren zitten voor geen meter’’. Als je merkt dat die onprettige gedachten toch terugkomen, breng je jezelf terug naar een fijne gedachte.

Nog meer spiegels

Om jezelf en je lichaam helemaal te accepteren, moet je dus ook je lichaam in de spiegel bekijken. Probeer dagelijks in ondergoed of naakt voor de spiegel te gaan staan. Scan van boven naar beneden met je ogen en kies drie plekjes uit waar je positief over kunt zijn.

Koppel aan ieder plekje een lief, fijn en positief woord. Bijvoorbeeld ‘mooi’, ‘zacht’, ‘lief’, ‘rond’ of ‘schattig’. Scan jezelf nog eens en herhaal bij het uitgekozen plekje het gekoppelde woord.

Zoals je misschien wel kunt raden heeft dit effect op je mindset. Je brein koppelt de lieve woorden die je zegt aan je lichaam, waardoor je dit op den duur ook steeds meer zo gaat voelen en ervaren.

“Koppel aan ieder plekje een lief, fijn en positief woord. Je brein koppelt jouw lichaam dan aan de lieve woorden die je zegt.”

Ter illustratie: Miranda staat voor de spiegel in haar ondergoed. Ze scant zichzelf van top tot teen en kiest drie plekjes uit: haar schouders, navel en heupen. Ze koppelt het woord ‘zacht’ aan haar schouders, ‘schattig’ aan haar navel en ‘mooi rond’ aan haar heupen.

Als ze nog eens scant, herhaalt ze deze woorden in haar hoofd wanneer haar ogen deze plekken passeren. De komende tijd doet ze dit elke keer voordat ze zich aankleedt. Als ze het in de ochtend vergeten is, doet ze het voor het slapengaan.

Geef het tijd

Zelfacceptatie is soms echt lastig en helaas verandert dit dan ook niet zomaar van de ene op de andere dag. Het kost tijd om te omarmen dat je buik er anders uit ziet na een zwangerschap of dat je flinke littekens hebt na een operatie.

Geef het tijd en overhaast jezelf niet. Haastige spoed is zelden goed! Door de oefeningen te doen met de spiegels maak je nieuwe associaties en dat kost gewoonweg tijd.

zelfacceptatie

Trek eens wat sexy’s aan voor jezelf!

De gedachte dat lingerie enkel is voor een partner, daar moeten we vanaf! Je kunt het ook echt aandoen voor jezelf. Misschien is dat zelfs wel een betere reden. Maak er een uitje van om een mooi setje uit te kiezen.

Je kunt naar de winkel toe gaan, maar ook heerlijk met een wijntje achter de computer een setje uitkiezen. Door hier aandacht aan te geven en hier echt iets bewusts van te maken, zorg je ervoor dat je dat ook gaat voelen als je het aan hebt.

Heb je jouw mooie setje aangeschaft? Trek het dan gewoon eens aan voor jezelf. Bekijk jezelf in de spiegel of doe het onder je kleding aan, en voel je heel de dag door sensueel en zelfverzekerd!

Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen die mooie lingerie dragen, en daar aandacht aan besteden, zich echt zelfverzekerder voelen.

De kracht van lingerie

Lingerie heeft dus een invloed op je zelfbeeld en kan jou daardoor erg goed helpen bij zelfacceptatie, het accepteren van je lichaam en sensualiteit. Het kan ook je gevoel van eigenwaarde vergroten, wat weer een positief effect heeft op je emotionele toestand.

Eigenlijk is het heel logisch. Als je net nieuwe kleding hebt gekocht en je draagt deze, dan voel je jezelf toch vaak wat beter dan in kleding van tien jaar geleden. Dit geldt net zo voor lingerie.

Ontdek de nieuwe jij!

Voeg al het eerdergenoemde samen en ontdek wat jouw nieuwe lichaam je te bieden heeft. Misschien merk je dat je er nieuwe plekjes zijn die je mooi vindt, of dat je jezelf nog nooit in lingerie met jarretels hebt gezien en het toch wel heel leuk vindt.

Het is belangrijk om naar jezelf te kijken met een nieuwsgierig oog. Alsof je jezelf voor het eerst ontdekt (misschien is dat ook wel echt zo). Indien je een partner hebt, kun je deze nieuwe ontdekkingen delen en er nog meer van genieten.


 

Liefs,

Anne & Leila

De Seksuologen met Twee


 

Heb jij nog een goede zelfacceptatie-tip? Deel hem in de reacties!

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.