Back to work: hoe houd je dat vakantiegevoel vast?

back to work

Lekker uitgerust op het strand met een cocktail in de hand? Bergen en kliffen bedwongen in een woest natuurgebied? Of heerlijk gestruind door charmante stadjes en straatjes in la Bella Italia? Tja, dan valt die eerste werkdag soms tóch een beetje tegen. Wil je weten hoe je dat vakantiegevoel nog eventjes vasthoudt? We verzamelden de beste tips voor een gloedvolle nazomer!

Veel mensen voelen zich na een vakantie als herboren. Met nieuwe energie en vrolijke verhalen dartelen ze de werkvloer weer op. Maar sommige mensen belanden in een regelrechte dip zodra die eerste werkdag in beeld komt. Voor hen is het contrast tussen to-do-lijstjes en ontspannen vakantievieren simpelweg te groot.

Want tja, het is nogal een verschil, natuurlijk. Vrijheid, natuur en rust versus deadlines, meetings en rapporten doorspitten. Niet zo gek als die zomergloed opeens mijlenver verwijderd lijkt zodra je je mailbox opent. Bedrijfspsycholoog Jan Machek vergelijkt het zelfs met een milde rouwreactie, waardoor je je na je vakantie somber en gestrest kunt voelen.

Aan de ene kant ben je helemaal opgeladen, aan de andere kant komen er verwachtingen en verplichtingen aan die veel van je vergen. In die limbo tussen het absolute niets en alle werkrompslomp loop je soms als een ballon leeg.

Zeven tips om dat vakantiegevoel vast te houden

Maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt die vakantiedip ook van je afschudden en je zomergloed langer vasthouden. Check deze tips voor chille summervibes diep in september!

Maak vrolijke collages

Dikke kans dat je mobieltje barst van de vrolijke vakantiefoto’s. Die kun je op een externe schijf gooien en er verder nooit meer naar omkijken, maar je kunt ze ook slimmer inzetten. Door mooie albums van je fijnste vakantieherinneringen te maken, bijvoorbeeld.

Bewaar het plaatjes schieten trouwens niet alleen voor vakantiedagen. Ga gewoon door met foto’s maken en ontdek hoe leuk en bijzonder alledaagse momenten kunnen zijn. Zo voelt elke dag een beetje als vakantie. Soort van.

Ga lekker lezen

Veel dingen die je op vakantie doet, kun je ook gewoon in je dagelijks leven doen. Zoals lezen. Vaak nemen we stapels boeken mee om ‘lekker bij te lezen in de hangmat’, maar vergeten we de lol van het lezen zodra we weer voet op Nederlandse bodem zetten.

Verleng die summervibes door ook na thuiskomst in de lectuur/literatuur te duiken. Lees een hoofdstukje voor je gaat slapen of gebruik je vrije middagen voor een fijne leessessie. Zo kom je helemaal tot rust en het is nog goed voor je hersencelletjes ook!

Dompel je onder in een schaamteloze bingesessie

Een vakantie voelt vooral als vakantie omdat je even helemaal niks hoeft. Omdat je je kunt loskoppelen van verantwoordelijkheden en helemaal vrij kunt voelen. Dat ligt natuurlijk een tikkeltje anders als je een gezin hebt, maar je snapt wat we bedoelen.

Die me-time hoeft niet te stoppen als je weer gaat werken. Hoe je dat doet? Reserveer wekelijks een paar dagdelen voor the one and only you! Of je nu mediteert, lekker luncht in de stad of jezelf op de bank installeert met een schaamteloze bingesessie op Netflix: het maakt niet uit. Als je elke week maar een paar momentjes puur voor jezelf hebt.
back to work

Maak pasta en haggis

We weten het. In de hectiek van alledag schiet uitgebreid koken er vrijwel altijd bij in. Niet erg, maar hoe leuk is het om regelmatig een kookavondje met vrienden te organiseren? En niet zomaar een kookavondje, maar een avond waarop de culinaire hoogstandjes van jullie favoriete vakantiebestemmingen op het menu staan?

Zo kun je denken aan Italiaanse spijslijst met soepele wijn, frisse bruschetta en een voedzame pasta van zelfgemaakt deeg. Of een Schots avontuur met whisky en haggis: voor de liefhebbers, uiteraard. Door het eten van vakantiegerechten komen die positieve vibes helemaal terug. Smaak is een krachtig zintuig. Net als je gehoor trouwens, vergeet dus vooral de vakantieplaylist niet!

Plan een tripje hier, een vakantie daar

Het klinkt misschien overdreven, maar weinig werkt beter tegen een vakantiedip dan een nieuwe vakantie plannen. Natuurlijk hoef je je niet tot in de puntjes op je volgende reis te storten, er is tenslotte nog genoeg tijd. Maar het is wel een fijn gevoel om alvast een beetje rond te snuffelen.

Of check eens in je agenda of er ruimte is voor een kort tripje binnenkort. Herfstige dagen in de zon of een kerstmarktje in december? Moet lukken, het enige wat je nog hoeft te doen is het internet afstruinen op zoek naar de mooiste plekken en de beste deals. Have fun!

Hoppa, on the move!

Op vakantie beweeg je meestal nét een tikkeltje meer. Je struint door steden, wandelt door natuurgebieden en ook op de camping zelf ben je veel meer in beweging dan normaal. Dat is niet alleen gezond, het zorgt er ook voor dat je minder gestrest raakt.

Voel je je dus leeg en somber achter je bureautje in de kantoortuin? Kom dan wat vaker in beweging en doe dat het liefst ergens waar je de krekels hoort tsjirpen en de vogels hoort fluiten. Betonnen reuzen om je heen maken je ook niet vrolijker. Een half uurtje per dag wandelen in de frisse buitenlucht is al voldoende om sombere buien te lijf te gaan!

Check je ritme

Op de camping in Spanje had je zeeën van tijd en hoefde je je alleen maar druk te maken om je volgende siësta of borrelmomentje. Maar in de waan van de dag merk je dat je al snel weer van deadline naar deadline en van afspraak naar afspraak holt. Zonde, want zo ren je aan jezelf voorbij.

Probeer dus te zorgen voor een goede balans tussen werk en privé, ook wanneer je vanuit huis werkt. Ga niet zitten mailen in de avond en probeer af en toe een moment van ontspanning te pakken tijdens je werkdagen. En schiet niet in de stress door eindeloos snoozende wekkers. Probeer in plaats daarvan wat vroeger op te staan, zodat je je dag rustig en bewust kunt beginnen. Een gebalanceerd slaapritme, waarbij je elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat, helpt daarbij.

Vooruit, een laatste tip! We kennen het allemaal. Op vakantie vergeten we af en toe dat we een smartphone hebben, maar bij thuiskomst lijken we er weer aan vastgelijmd te zitten. Jammer, zo’n telefoonverslaving, vooral omdat je er onbewust gespannen van wordt.

Kies er daarom voor om je telefoon een paar uur per dag weg te leggen. Je zult merken dat je meer tot rust komt en meer in het moment kunt zijn. En wat voelt meer als vakantie dan dat?!

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.