Borstkanker Awareness Maand: zo check je jouw borsten

borstkanker

Wist je dat 1 op de 7 vrouwen wordt gediagnosticeerd met borstkanker? Vorig jaar waren dat ongeveer 18.000 mensen, alleen al in Nederland! Daarom delen we in dit artikel waarom je je borsten altijd goed moet checken én hoe je borstkanker kunt herkennen.

Waarom check je je borsten voor borstkanker?

Oktober is Borstkanker Awareness Maand! In Nederland krijgen ongeveer 18.000 mensen een borstkanker diagnose, waaronder ook een laag percentage mannen. Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar worden uitgenodigd voor een mammografie om onregelmatigheden te controleren, enkel dit is slechts een momentopname.

Je kunt het beste zelf je borsten minstens één keer per maand checken. Vooral als je onder de 50 jaar bent. Als je (nog) ongesteld wordt, dan is het beste moment om een paar dagen ná je ongesteldheid je borsten te controleren.

Zelfonderzoek is zo belangrijk omdat je je eigen borsten leert kennen. Hoe zien ze eruit en hoe voelen ze normaal gesproken aan? Je ontdekt op deze manier veel sneller een afwijking of verandering. Hoe sneller borstkanker wordt ontdekt, des te beter je geholpen kunt worden.

Leer je eigen borsten kennen

Alle borsten zijn uniek en veranderen je hele leven lang. Hoe ze eruitzien en hoe ze aanvoelen kan compleet anders zijn wanneer je 50 jaar bent ten opzichte van als je 20 bent. Ook kunnen borsten veranderen door de invloed van menstruatie en zwangerschap. Tijdens deze periode kunnen ze ook anders aanvoelen, maar dit kan onschuldig zijn. Mocht je wel iets vreemds zien, houd het in de gaten en kijk of het verandert.

Hoe herken je borstkanker?

borstkanker symptomen

Eén van de meest voorkomende symptomen van borstkanker is een ‘knobbeltje’ in de borst. Enkel dit is niet het enige symptoom dat kan wijzen op borstkanker. Het is belangrijk dat je bekend bent met je borsten en de mogelijke symptomen van borstkanker, zodat het in een zo’n vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt. Weet wel dat veel afwijkingen of symptomen géén kanker zijn. Wees toch altijd alert en ga bij twijfel naar de huisarts.

Veranderingen in de borst

  • Knobbeltje of zwelling in je borst of bij je oksel;
  • Plotselinge veranderingen in vorm en grootte van de borst;
  • Een pijnlijke plek waarbij het weefsel anders aanvoelt;
  • De borst voelt warm aan en kleurt rood;
  • Een slecht genezend wondje;
  • Putjes of deukjes in de huid;
  • Verdikt strengetje naar de tepel;
  • Verandering in de textuur van de huid, zoals sinaasappelhuid.

Veranderingen in de tepel

  • Een korstje op de tepel;
  • De tepel is ingetrokken;
  • Zweren op/rond de tepel;
  • Pijn in de tepel;
  • Er komt vocht uit de tepel (bloederig, groen, waterig of melkachtig).

borstkanker

Zo check je jouw borsten

Het liefste wil je je borsten dus minstens één keer per maand controlen. Dit kun je onder de douche, voor een spiegel en/of liggend op bed doen.

Voor een spiegel

borsten checkenZo kun je het beste checken of ze visueel veranderd zijn. Ga voor de spiegel staan en laat je armen eerst ontspannen langs je lichaam hangen. Neem de tijd om je borsten te bekijken. Doe vervolgens je armen omhoog en leg ze achter je hoofd. Bekijk in deze staat opnieuw je borsten.

Onder de douche

borsten checkenEen ideaal moment om je borsten te checken is onder de douche, want je bent al naakt en kunt vaak wel iets langer de tijd nemen. Deze controle kun je ook buiten de douche, staand of zittend uitvoeren.

Plaats je rechterarm achter je hoofd als je je linkerborst checkt en andersom. Check je borsten met een vlakke hand en ga met een zacht draaiende beweging over ieder gedeelte van je borst. Je wilt van buiten naar binnen, richting je tepel. Begin helemaal bij je sleutelbeen en oksels als je de controle doet.

Liggend op bed

borsten checkenGa op bed liggen. Als je ligt is je borstweefsel wat geleidelijker verdeeld over je borstkas. Plaats een kussen onder je rechterschouder en plaats je rechterarm achter je hoofd. Met je linkerhand kun je nu op dezelfde manier de check uitvoeren als onder de douche. Doe dit ook voor je linkerborst met je rechterhand.

Neem bij twijfel contact op met de huisarts

Zelfonderzoek helpt om je borsten te leren kennen en onregelmatigheden te herkennen. Heb je tijdens een zelfonderzoek een verandering of afwijking gespot en maak je je zorgen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts om het te laten onderzoeken. Wil je meer weten over borstkanker? Bezoek de website van KWF.

 

Vragen over Borstkanker Awareness Maand? Laat een reactie achter!

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.