Hebben dating apps onze kijk op verliefd worden veranderd?

dating apps

Hoe ontmoette mensen vroeger hun potentiële liefde? We kunnen het ons haast niet meer voorstellen: daten zónder apps! Maar in hoeverre hebben dating apps en online daten onze kijk op liefde veranderd?

Actief zoeken naar de ware Jacob

Socioloog Dr. Marie Bergström: “Online daten verandert de manier waarop we over liefde denken.”

Het idee dat je de liefde van je leven spontaan tegen het lijf kunt lopen, bestaat niet meer als je aan het online daten bent. Je bent tenslotte al actief op zoek, omdat je op de dating app zit. Het ‘spontane ontmoeten’ bestaat dus niet meer. Dat maakt het allemaal een stuk minder romantisch.

Daarnaast speelde vroeger het idee dat liefde blind is veel sterker dan nu. Het idee dat je verliefd kunt worden op iemands innerlijk en dat het uiterlijk dan niet belangrijk is. Maar wanneer je online date, is het uiterlijk het allereerste – en soms zelfs enige – waar je op selecteert.

Solo zoektocht

Maar daten anno 2024 is op nog een vlak anders dan vroeger. Daten is tegenwoordig een privégelegenheid. Je zit in je eentje op je telefoon of achter je laptop, op zoek naar Mr. Right of je droomvrouw. Terwijl je vroeger juist je netwerk gebruikte om de ware tegen te komen.

Zo werd je gekoppeld door gemeenschappelijke vrienden, ontmoette je jouw persoon via een dansavond, of in de kerk of op het werk. Tegenwoordig durven we bijna niet meer actief te ‘jagen’ in sociale gelegenheden, want wat als je wordt afgewezen?

Bergström: “In het Westen was hofmakerij altijd verbonden met gewone sociale activiteiten, zoals vrije tijd, werk, school of feestjes. Er was nooit echt een aparte plek die speciaal bedoeld was voor daten.”

En die aparte plek is er nu wel: de dating apps.

Meer, beter, sneller

We worden meer kieskeurig door het online daten, want je kunt zo lang blijven swipen tot je precies vindt wat je zoekt. Uiteindelijk kom je er dan achter dat de perfecte match niet bestaat, maar heb je wel allemaal potentiële relatiepartners weg geswipet. En wat als daar nou dé ware tussen zat?!

Daar komt ook nog bij dat we ongeduldig raken van online daten. Als we niet binnen een paar uur een berichtje terug krijgen, denken we al snel dat de ander niet geïnteresseerd of niet serieus is. Dus wat doen we dan? Blokkeren en hup, door naar de volgende!

Is het dan allemaal slecht?

Maar het online daten heeft echt niet alleen maar nadelen. Een aantal voordelen op een rijtje:

  • Het daten is toegankelijk, binnen een uurtje kan je honderden potentiele partners keuren.
  • Gemakkelijk, want je kan swipen, selecteren en chatten waar en wanneer je wilt.
  • Voor mensen die daten spannend of ongemakkelijk vinden, is online daten een fijne manier om hun date eerst online al een beetje te leren kennen, wat de ontmoeting minder spannend maakt.

Dus, online daten heeft zeker invloed op onze manier van daten en verliefd worden. Maar het is niet per se slecht. Het is gewoon anders. De één vindt het juist prettig op deze manier, terwijl de ander het ouderwetse daten zal missen. Gelukkig is het altijd je eigen keuze, dus kan jij daten op de manier die jij het leukste vindt!

Hoe date jij het liefst? Laat het weten onder dit artikel!

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.