“Hoe vind ik mijn perfecte match?”
Het is weer bijna Valentijnsdag en de hartjes chocolade en liefdeskaartjes vliegen je om de oren. Valentijn kan erg leuk zijn, maar misschien vind jij dat daten op iedere andere dag net zo leuk is. Dat vinden wij eigenlijk ook! Toch geven bedrijven achter datingapps aan dat ze een enorme piek in gebruikers zien op 14 februari. Als je dan toch aan het swipen gaat, dan luidt de vraag natuurlijk: hoe weet je of iemand de perfecte match is?
Niet te kieskeurig zijn
Wie zien vaak dat men door het online daten erg kieskeurig wordt en niemand eigenlijk een enkele kans krijgt. Drinkt iemand graag thee en zien zij in jouw profiel staan dat jij een koffieleut bent, dan word je al gauw weggeswipet. Dit terwijl het toch juist leuk is als je ook van elkaar verschilt. Wie wil er nou op date met een kloon van zichzelf?
Snel offline daten
Uit onderzoek blijkt dat hoe langer je wacht met een date, hoe hoger (en onrealistischer) je verwachtingen worden, hoe groter de kans dat je de date niks vindt en dus ook geen vervolgstappen onderneemt. Ons advies: plan al snel een date in! Door elkaar snel te ontmoeten ben je meer geneigd om je date meer “kansen” te geven. Je kunt ook pas weten of iemand een goede match is als je elkaar in het echt hebt ontmoet. Een persoon kan gewoonweg erg onhandig en slecht zijn in appen en online daten, maar in het echte leven super charmant zijn.
“Spreek snel met elkaar af en geef elkaar een echte kans.”
De wow-factor
Dat we in een wegwerpmaatschappij leven blijkt ook als je kijkt naar de manier waarop we daten. Mensen wachten op het wow-effect. Je bent lekker aan het scrollen en daar is ineens de liefde van je leven. Je voelt het door heel je lichaam en je weet: dit is het! Dit gevoel komt zeker wel eens voor, maar toch het meest in films en series. Wacht dus niet tot je hele lichaam een “teken” aan je geeft. Zeker bij online daten komt het toch een stuk minder voor, omdat je elkaar niet in het echt ziet.
Also read: Dirty talk: zo doe je dat én houd je het classy!
Trekken tegenpolen elkaar echt aan?
Er wordt weleens gezegd dat tegenpolen elkaar aantrekken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 80% van mensen in dit idee gelooft. Werkt het dan zo dat als jij van sport houdt, je iemand moet zoeken die juist niet van sport houdt? Nee, zeker niet. Er is namelijk ook gebleken dat gelijkenissen in een relatie een goede voorspeller zijn van een duurzame en langdurige liefde tussen partners. Intimiteit en liefde op lange termijn is eerder gebaseerd op gelijkenissen dan op verschillen.
Echter hoeven deze gelijkenissen niet op elk gebied aanwezig te zijn. Dus even terug naar ’thee of koffie’ – dat zal geen problemen geven op langere termijn. Maar als je bijvoorbeeld verschilt in je kijk op het leven, dan kan dat met tijd zeker lastiger gaan worden. Ben jij een persoon die graag veel van de wereld wilt zien en vele culturen wilt ontdekken, dan zal een persoon die juist graag samen op de bank zit en series kijkt misschien niet je perfecte match zijn. Of als jij het liefst vlees eet en minder bewust bezig bent met het milieu, dan zal een persoon die vegan en wel milieubewust bezig is mogelijk minder goed bij je passen.
Elkaar aanvullen
De theorie van ‘opposites attract’ komt voort uit het verschijnsel dat wanneer mensen met verschillende kwaliteiten elkaar aanvullen, ze samen sterker zijn. Als we het vanuit een biologisch perspectief bekijken, dan is het zo dat als jij bijvoorbeeld allergisch bent voor pinda’s, je beter geen partner kunt kiezen die dat ook is. Krijgt je nageslacht namelijk pinda’s binnen, dan is die gegarandeerd de dupe. Is je partner niet allergisch, dan verbetert dat de overlevingskans van jullie nageslacht. Oké, over pinda’s maak je je misschien niet al te druk, maar je begrijpt vast wat we bedoelen!
“Vullen jij en je partner elkaar aan? Dan wordt alles een stukje makkelijker.”
Communicatie
Ja, daar komen we weer met ‘communicatie’! In elke relatie is communiceren nou eenmaal essentieel. Jouw perfecte match is dus ook iemand waar je goed mee kunt praten. We gaven al aan dat het belangrijk is om iemand zowel online als offline een kans te geven, dit geldt ook voor communiceren. Al op de eerste date kun je ontdekken of dit goed werkt, maar ook gedurende een relatie word je beter in communiceren. Zolang jullie hier af en toe bewust mee bezig zijn natuurlijk, en durft te leren van elkaar.
Jouw perfecte match?
Dus samenvattend: wacht niet op het wauw-effect, geef mensen met net andere hobby’s ook een kans, wacht niet te lang met in het echt afspreken, vind een klik op communicatiegebied, zorg dat er gelijkenissen zijn op belangrijke vlakken en verschillen in kleine dingen als ‘koffie of thee’.
Weet dat er op de gehele aardbol gemiddeld 5800 ‘ware’ liefdes voor je rondlopen, dus wachten op dat ene perfecte moment is zonde van je tijd én je plezier!
Liefs,
Wat maakt voor jou een perfecte match? Laat een reactie achter!
Respond or ask a question
0 comments