Seksspeeltjes schoonmaken: zo onderhoud je jouw love toy!

seksspeeltjes schoonmaken

De lente begint te kriebelen en zo ook de voorjaarsschoonmaak! Tijd om eens goed door je nachtkastje heen te gaan. Als jij je favoriete love toy namelijk zo lang mogelijk wilt gebruiken, is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Maar hoe kun je dit het beste doen? Jouw seksspeeltjes schoonmaken en onderhouden doe je zo!

Zo maak je jouw love toy schoon

Hoe vaak gebeurt het dat je je toy hebt gebruikt en vervolgens direct teruglegt waar die vandaan kwam? Waarschijnlijk vaker dan je zou willen en we raden dan ook aan om dit niet meer te doen! Het gaat tenslotte wel om de meest intieme delen van je lichaam.

Het laatste wat je wilt, is dat het materiaal van je love toy beschadigd raakt of dat er schimmel in of op je toy komt. Bacteriën nestelen zich snel en je wilt natuurlijk nare infecties voorkomen. Dus maak na elk gebruik je love toy schoon. Hoe? De verschillende manieren lees je hieronder.

Poreus vs. non-poreus

Ten eerste, let op het materiaal van je seksspeeltje. Poreuze producten (producten gemaakt van jelly, cyberskin of rubber) zijn vaak zacht en hebben kleine openingen in het materiaal waar bacteriën zich makkelijk kunnen nestelen. Non-poreuze producten (producten gemaakt van glas of metaal) zijn hier minder gevoelig voor, maar het kan zeker geen kwaad om je toy van te voren helemaal te controleren op beschadigingen.

Toycleaner

Er zijn speciale reinigende middelen voor toys! Je kunt toycleaners gebruiken om verschillende soorten love toys zorgvuldig mee te reinigen. Het is vooral ook handig als je graag glijmiddel op siliconenbasis gebruikt. Dit type glijmiddel is erg glad en zo gemaakt dat het niet snel opdroogt, maar dit maakt het ook wat lastiger om met water af te spoelen.

Toycleaner breng je in kleine hoeveelheid aan op je love toy. Laat het een minuutje inwerken en vervolgens kun je een schone, droge doek pakken om je toy schoon te wrijven.

Warm water (en milde zeep)

De makkelijkste manier is met warm water en eventueel een milde zeep. Spoel je speeltje af met zo warm mogelijk water (kijk wel van te voren of je speeltje waterproof is). Mocht je een milde zeep (bijvoorbeeld antibacteriële zeep van Dettol) gebruiken, zorg er dan voor dat je alle zeepresten goed afspoelt.

Vaatwasser (let wel op!) of uitkoken

Ja, echt waar. Je kunt bepaalde speeltjes ook in je vaatwasser kwijt! Let hierbij wel goed op dat je dit niet doet met elektronische speeltjes, die werken op een accu of batterij. Speeltjes zoals dildo’s en buttplugs zijn het meest opgewassen in een vaatwasser, maar doe dit dan wel zonder vaatwastablet. Een heet programma (65 graden of hoger) moet ervoor zorgen dat bacteriën gedood worden.

Je kunt ook je speeltje uitkoken. Opnieuw geldt hierbij dat dit niet met elektronische speeltjes kan. Stop je speeltje drie tot vijf minuten in kokend water en zorg ervoor dat deze niet de bodem van de pan raakt om verbranding te voorkomen. Let op: glazen speeltjes mogen niet te lang blootgesteld worden aan hoge temperaturen, max. één minuut is de grens.

seksspeeltjes schoonmaken

Sharing is caring

Deel jij speeltjes met je partner? Dan is het van nóg groter belang dat je je toy zo goed mogelijk schoonmaakt, want je hebt niet alleen te maken met je eigen bacteriën, maar ook met die van een ander. Als één van jullie een soa heeft, kan deze ook via het speeltje overgedragen worden. Maar ook schimmelinfecties en blaasontstekingen kunnen gevolgen zijn.

Ons advies is om het delen van speeltjes te beperken en deze tussen gebruik door altijd goed schoon te maken om bovenstaande gevolgen te voorkomen.

Jouw favoriete toy onderhouden

Opbergen

Op welke plek en hoe jij je toy opbergt is belangrijker dan je denkt. Je wilt je toy niet kwijt op een plek die veel stof of haar aantrekt. Gebruik daarom een opbergzakje! Als je meerdere toys in één zakje kwijt wilt, doe dit dan alleen met toys die bestaan uit 100% siliconen.

Bewaar ze op een droge plek waar het niet te warm wordt. Je wilt je toy bijvoorbeeld niet bewaren onder een warme lamp.

Batterijen

Als je toy werkt op batterijen, dan is het ’t beste om de batterijen vóór het reinigen te verwijderen. Zo voorkom je dat de batterijen gaan corroderen als ze per ongeluk in contact komen met water en zullen de elektronische onderdelen minder snel beschadigen.

 

Vond jij deze tips behulpzaam? Laat het weten in een reactie!

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.