Zo belangrijk is het vertrouwen tussen partners

vertrouwen

Een sterke vertrouwensband tussen partners is essentieel voor een fijne relatie – wat voor relatievorm je ook hebt! Maar waarom is dat eigenlijk precies? We duiken in de wetenschap van het vertrouwen én delen tips om een vertrouwensband op te bouwen en onderhouden. Of je nu in een langdurige relatie zit of nog op zoek bent naar de ware, dit artikel helpt je op weg!

Het belang van vertrouwen

Een sterke en gezonde relatie kan ons gelukkiger en gezonder maken, vele onderzoeken beamen dat. Terwijl andersom een gebrek aan vertrouwen juist de relatie kan verslechteren. Goed, vertrouwen tussen partners is dus belangrijk. Maar wat houdt ‘vertrouwen’ precies in?

Een vertrouwensband gaat niet enkel om het geloven dat je partner de waarheid spreekt of zich aan jullie ‘regels’ houdt, maar ook om het gevoel dat je veilig en beschermd voelt in jullie relatie. Een gebrek aan vertrouwen kan leiden tot een gevoel van onveiligheid, spanning (en dan niet de leuke seksuele spanning), onzekerheid, jaloezie en achterdocht.

Hoe ontstaat vertrouwen?

Vertrouwen kan op vele manieren worden opgebouwd. Hierbij kun je denken aan open en duidelijke communicatie, eerlijkheid, respect naar elkaar en toewijding.

Misschien heb je weleens de uitspraak “vertrouwen komt te voet en gaat te paard” gehoord. Daarmee wordt bedoeld dat het tijd kost voordat er een basis van vertrouwen is ontstaan tussen partners, maar dat het niet veel kost om de band te verslechteren. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als er leugens zijn, iemand bedrogen wordt in de relatie of dat de privacy wordt geschonden.

Goed voor je gezondheid

We gaven al aan dat een goede vertrouwensband gezond is voor je relatie en voor je eigen gezondheid. Dit wordt ook wetenschappelijk ondersteunt. Een studie uit 2014, in het tijdschrift Social Science & Medicine, toonde aan dat partners die vertrouwen hadden in elkaar, minder stress en depressie ervoeren en een betere gezondheid hadden dan partners die geen vertrouwen hadden in elkaar.

Meer tevreden

Een andere studie uit 2013 gaf aan dat vertrouwen een belangrijke voorspeller is in de tevredenheid in relaties. Het onderzoek liet zien dat partners die elkaar vertrouwen, meer tevreden zijn met hun relatie en minder snel geneigd zijn om een slippertje te maken. Je kunt je voorstellen dat als je prettige en open communicatie hebt en je je veilig voelt in de relatie, dat dit zorgt voor meer tevredenheid.

‘Het hebben van vertrouwen draagt bij aan een grotere emotionele verbondenheid tussen partners.’

De rol van communicatie

Communicatie speelt een cruciale rol bij het opbouwen en onderhouden van een goede vertrouwensband in relaties. Open communicatie kan helpen om misverstanden te voorkomen, problemen op te lossen en de relatie te versterken.

Uit een onderzoek (2019), gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Social and Personal Relationships, kwam naar voren dat open communicatie tussen partners belangrijk is voor het opbouwen van vertrouwen. Partners die open en eerlijk met elkaar communiceren, hebben meer vertrouwen in elkaar en zijn meer tevreden met hun relatie.

Respect

Respect is een andere belangrijke factor bij het opbouwen en onderhouden van een goede vertrouwensband. Respect gaat niet alleen over het accepteren van elkaars mening en ideeën, maar ook over het respecteren van elkaars grenzen en privacy.

Het belang van toewijding

Als laatste is toewijding een belangrijke factor bij het opbouwen en het onderhouden van vertrouwen in een relatie. Het gaat over het investeren van tijd en energie, maar ook over het maken van beslissingen op lange termijn. Elkaar de zekerheid geven dat je er ook over vijf jaar nog bent door bijvoorbeeld grote dingen te plannen, zoals een huis bouwen of mooie reizen plannen samen.

Uit onderzoek blijkt dat koppels die toegewijd zijn aan elkaar, meer vertrouwen hebben en meer bereid zijn om compromissen te sluiten. Ook zijn ze erg goed in het oplossen van problemen binnen de relatie.

Tips!

Er zijn veel manieren om een goede vertrouwensband tussen partners op te bouwen en te onderhouden. Hier zijn enkele tips op een rijtje:

  • Communiceer open en eerlijk met elkaar.
  • Respecteer elkaars grenzen en privacy.
  • Maak tijd vrij voor elkaar en investeer in de relatie (bijvoorbeeld door dates in te plannen).
  • Wees toegewijd aan elkaar en maak beslissingen, klein of groot, die gericht zijn op de lange termijn.
  • Bouw aan positieve herinneringen samen.
  • Laat zien dat je om elkaar geeft en wees er voor elkaar wanneer dat nodig is.

Welke relatievorm je ook kiest – open, monogaam, poly of swingen – een goede vertrouwensbasis is onmisbaar voor een gezonde, gelukkige en langdurige relatie.

 

Liefs,

Anne en Leila

De Seksuologen met Twee

 

Wat vind jij het belangrijkst in het opbouwen van vertrouwen binnen de relatie? Laat een reactie achter!

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.