Zo doe je een mentale voorjaarsschoonmaak! πŸƒ

mentale voorjaarsschoonmaak

Lente is het seizoen van vernieuwing. We laten de donkere winter achter ons en richten ons op nieuwe kansen voor persoonlijke groei en bloei. En met een mentale voorjaarsschoonmaak maken we daar zoveel mogelijk ruimte voor!

Het begint bij jezelf

Misschien vergelijk je jezelf soms iets teveel met anderen, neem je als je nieuwe mensen ontmoet een te afwachtende houding aan, of geef je anderen juist niet genoeg ruimte om iets in het gesprek in te brengen. We betrappen onszelf allemaal weleens op dingen waarvan we eigenlijk – diep van binnen – weten dat het ons tegenwerkt.

Als een mentale voorjaarsschoonmaak ergens om draait, is het dingen loslaten die niet in je voordeel werken. Het is niet altijd even makkelijk om iets af te leren dat je niet opzettelijk doet. Maar bewust worden van je eigen voelen, denken en doen is iets waar je geleidelijk beter in kan worden. Meditatie en mindfulness zouden je kunnen helpen om stil te staan bij de gedachten en impulsen die spontaan in je opkomen. Vraag jezelf vervolgens af hoe behulpzaam deze daadwerkelijk zijn!

De dingen in je achterhoofd

Tuurlijk, een opgeruimd huis helpt bij een opgeruimd hoofd. Maar soms zijn het niet de dingen in je directe omgeving, maar de dingen in je achterhoofd die je aandacht verdienen. Dat vervelende gesprek dat je nog moet voeren, die reis die je nog moet plannen of misschien wel een onopgeloste ruzie van een tijdje geleden.

Vaak zijn het onderdrukte gedachten of emoties die zorgen voor een gevoel van onrust. Hoe langer je deze uit de weg gaat, hoe meer deze kunnen ophopen en hoe groter de kans dat je in een soort sleur terechtkomt.

Probeer deze zeurende gevoelens toch één voor één te confronteren. Vraag eventueel advies van een vriendin, familielid of een therapeut. Mensen die ontkennen dat ze weleens hulp nodig hebben zijn er vaker dan niet zelf de dupe van.

Druk van buitenaf

Externe factoren kunnen natuurlijk net zo goed stress veroorzaken. Neem bijvoorbeeld te strakke deadlines op het werk of relaties die meer energie kosten dan ze je opleveren. Doe jij je uiterste best, maar krijg je er weinig tot niks voor terug, dan is het geen wonder dat je hoofd vol zit en dat je onder druk staat.

Het is dus van belang dat je voor jezelf opkomt en duidelijke grenzen stelt. Verandering is soms nou eenmaal nodig. Ook als het niet lukt om tot iemand door te dringen, jouw gezondheid – zowel mentaal als fysiek – staat voorop!

Stel doelen op en kom direct in actie

Op welke vlakken van je leven zou je het liefst verbetering zien? Is het je professionele leven, je sociale kring of misschien wel je seksleven? Zou je meer willen ontspannen, productiever willen zijn, of wil je simpelweg meer orde in je leven?

Welke veranderingen zou je direct kunnen aanbrengen? Stel een lijstje op met concrete doelen en breek deze op in kleine, behapbare stappen. Zo kun je direct van start. Heb je eind 2022 goede voornemens opgesteld, maar boek je nog geen vooruitgang, wat houd je dan precies tegen?

β€œCreΓ«er overzicht en maak een realistisch stappenplan.”

Een opgeruimd hoofd

Hopelijk heeft dit artikel je een hoop gegeven om over na te denken! We gaan de vorige punten nog even in het kort bij langs.

 

  • Laat zoveel mogelijk los wat je geen goeds brengt, of dat nou gewoonten, denkpatronen of relaties zijn.
  • Waar word je echt gelukkig van? En welke veranderingen zijn er nodig om hier meer van te kunnen genieten?
  • Zijn er dingen in je achterhoofd die knagen of zeuren? Probeer deze te confronteren en op te lossen voor meer ruimte in je hoofd.
  • Stel concrete levensdoelen op en breek deze op in behapbare stappen waar je direct mee aan de slag kunt.

 

We zijn benieuwd hoe jij jouw mentale schoonmaak doet en of je nog ergens tegenaan loopt. Laat hieronder een reactie achter!

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.