Onze guide voor een relatie op de werkvloer

relatie op de werkvloer

Ondanks dat thuiswerken sinds Covid-19 heel normaal is geworden, brengen we nog altijd veel tijd door op de werkvloer. Dus niet heel gek dat je een crush krijgt op een collega, wat misschien wel doorgroeit naar verliefdheid of zelfs een relatie! Maar, hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Een relatie op de werkvloer

Een mens bevindt zich in zijn of haar leven gemiddeld zo’n 90.000 uren op de werkvloer. Je kunt dus wel zeggen dat je heel wat tijd op kantoor spendeert. Omdat je zoveel tijd met je collega’s doorbrengt in eenzelfde ruimte, leer je ze ook beter kennen. Het wordt op die manier vaak steeds lastiger om privé en werk gescheiden te houden.

Wist je dat… volgens verschillende onderzoeken gemiddeld de helft van mensen weleens verliefd wordt op een collega? Eén op de drie mensen leert zelfs hun partner op het werk kennen!

Dit is niet per se slecht! Jullie zitten tenslotte in hetzelfde schuitje. Het kan juist fijn zijn om samen met je collega’s na het werk nog een drankje te doen voor de gezelligheid en stoom af te blazen. Vriendschappen met collega’s kunnen het werk en de samenwerking bevorderen en misschien kijk je in het weekend zelfs wel uit naar de maandagochtend.

Een liefdesrelatie bloeit op

Het is extra spannend om te flirten met een collega op het werk, vooral ook omdat het stiekem gebeurt. Het liefste willen we natuurlijk dat andere collega’s niks doorhebben en dit maakt het spelletje rondom jullie beginnende liefdesrelatie een stuk interessanter.

Maar… ook ingewikkelder. Wanneer de relatie serieuzer wordt, kan het steeds moeilijker worden. Collega’s hebben jullie natuurlijk op een gegeven moment ook wel door. Wat doen jullie dan? Misschien doet dit iets met hoe mensen naar jullie kijken en is het nog maar de vraag of jullie nog wel in dezelfde ruimte kunnen werken.

Moet één van ons ontslag nemen?

Nee, natuurlijk niet! Het is erg menselijk om verliefd te worden op je collega. Love is no crime! Probeer werk en privé wel zoveel mogelijk gescheiden te houden, vooral als één van jullie een hogere functie heeft dan de ander. Je wilt voorkomen dat er binnen het bedrijf wordt gedacht dat er aan vriendjespolitiek wordt gedaan.

Het is belangrijk dat de band met je andere collega’s niet te veel veranderd door je nieuwe liefdesrelatie. Hoewel er soms wel aangeraden wordt om een carrièreswitch te maken, hoeft dat echt niet als het niet teveel effect heeft. Zorg er dus voor dat het professioneel blijft als je op de werkvloer bent.

 

relatie op de werkvloer

Is het niet juist onprofessioneel?

Dat hangt er dus vanaf. Er zijn natuurlijk wel bepaalde gedragsregels om het professioneel te houden. Een handige tip is om op te zoeken of er op jullie werk een beleid is met betrekking tot relaties. Het is tenslotte wel je werk waar je je werk moet doen. Zolang het niet lijdt onder jullie relatie, zou het prima moeten zijn.

Zoals eerder vermeld wil je het professioneel houden. Als jouw partner iets gedaan of gezegd heeft waar je het niet mee eens bent, dan los je dit op buiten het werk om en heb je het hier tijdens werktijd niet over.

Wat als de relatie eindigt?

Ten eerste zou dat natuurlijk heel zonde zijn. Hoe jullie werk verloopt als er een einde aan de relatie zou komen, verschilt per persoon. Kunnen jullie het loslaten wanneer jullie aan het werk zijn? Dan zit het waarschijnlijk wel goed.

Hoe doe je dat precies? Gun elkaar vooral tijd en ruimte om de breuk te verwerken. Je wilt uiteraard voorkomen dat één van jullie van baan zou moeten veranderen. Het zal aan het begin niet makkelijk zijn, dus haast het niet. Betrek je collega’s niet en maak de ander ook niet zwart waar collega’s bij zijn.

 

Heb jij ervaring met een relatie op de werkvloer? Deel jouw ervaring met ons in de comments!

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.