Hoe overleef je samen met je partner de winterdip?

winterdip

Donkere ochtenden, donkere avonden en grijsgrauwe middagen. Niet zo gek dat je je in de winter niet altijd helemaal top voelt. Soms kun je zelfs in een zware winterdip vervallen waar je lusteloos in blijft hangen, tot grote ergernis van je partner. Hoe klim je daar weer uit? En vooral: hoe overleef je sámen die sombere winterdip?

Winterdips komen ontzettend vaak voor. Natuurlijk, er zijn mensen die juichend de winterjassen tevoorschijn toveren en met plezier in het donker naar huis rijden. Maar veel mensen worden een beetje somber, lusteloos en prikkelbaar zodra de dagen korter en de temperaturen lager worden.

En voor sommige mensen komt die winterdip nog een stukje harder aan. Ze trekken zich terug en lijken nergens meer van te kunnen genieten. Hoe dat komt? Een gebrek aan natuurlijk daglicht is de grootste boosdoener. In de winter gaan we in het donker naar ons huis, spenderen we hele dagen in kantoortuinen in kunstmatig licht en stappen we in de auto of op de fiets wanneer het buiten alweer donker is.

Door dat gebrek aan natuurlijk daglicht raakt heel onze hormoonhuishouding van slag. Er zit namelijk een stofje in onze hersenen, melatonine, dat ervoor zorgt dat we slaperig worden en juist dat stofje raakt in de war wanneer we weinig daglicht zien. Resultaat? Ons lichaam gaat steeds meer melatonine aanmaken, waardoor we ons overdag slaperig en vermoeid voelen. En somber.

Weinig praten, weinig vrijen, weinig verbinden

Overigens heeft de winterdip niet alleen invloed op je dagelijkse gewoonten, zoals eten, slapen en socializen. Maar ook op de relatie met je partner. Omdat je je zo down en vermoeid voelt, heb je weinig puf om te praten en de verbinding te zoeken. Samen uitgaan, dingen ondernemen en je gevoelens delen? Dat lijkt opeens een hele opgave. Maar omdat je je terugtrekt, sluit je de ander buiten, wat nog meer frustraties oplevert.

Ook de fysieke kant van je relatie kan een fikse optater krijgen door de winterdip. Als je minder van dingen kunt genieten, merk je al gauw dat je interesse in intimiteit en seks ook verwatert. Je lichaam is gespannen, je vindt het vaak moeilijk om jezelf over te geven aan het moment en om opgewonden te raken. De verwijdering vindt dus niet alleen emotioneel of geestelijk plaats, maar ook lichamelijk. Het is nu eenmaal moeilijk om de verbinding te zoeken wanneer je je niet optimaal voelt. Voor je partner is dat moeilijk, want die voelt aan alles dat er afstand ontstaat. En zo kunnen zich kleine scheurtjes en barstjes in jullie relatie vormen.

winterdip

Zes tips om samen de winterdip te overleven!

1: Kom in beweging

Misschien snak je naar doelloze dagen op de bank, maar het is toch écht beter om in de benen te komen. Lichamelijke activiteiten boosten je stemming en verminderen de sombere gevoelens waar je mee worstelt.

Geen zorgen, je hoeft jezelf heus niet af te beulen in een spinningsessie. Elke dag een stevige wandeling van een half uurtje is al voldoende om sombere stemmingen te lijf te gaan. Wil je tegelijkertijd je mentale gesteldheid een opkikker geven? Denk dan eens aan yoga of lekker dansen.

2: Haal een frisse neus

We stipten het al aan. Weinig daglicht is funest voor je humeur en stiekem ook voor je relatie. Trotseer dus de kou en regenvlagen en zorg ervoor dat je elke dag een frisse neus gaat halen in de buitenlucht.

Zit je de hele dag op kantoor of werk je thuis? Ga ook dan elke dag een half uurtje naar buiten om het licht op je huid te laten vallen. Breekt de zon door? Spurt dan helemaal naar buiten, want door zonneschijn maak je meer vitamine D aan. En ook dat heeft impact op je mentale welzijn!

3: Zoek de warmte op

Na zo’n wandeling in sneeuw of regenvlagen is het logisch dat je lekker onder een warm dekentje wil kruipen. Helemaal goed, want je hebt je frisse lucht en je lading daglicht al binnen, dus laat de onesies, de warme koppen chocolademelk en dat knisperende houtvuurtje maar komen.

En kruip lekker dicht tegen elkaar aan terwijl je samen naar de dansende vlammetjes van de houtkachel kijkt. Zoek elkaars warmte op en knuffelen maar, dat helpt tegen de winterdip!

4: Maak tijd voor elkaar

Los van de winterdip hebben veel mensen een rijk en druk leven. Van kinderen tot carrières en sociale contacten: het kan soms lastig zijn om in alle hectiek nog tijd voor elkaar vrij te maken. Toch is dat precies wat je moet doen als je met een winterdip worstelt en je jullie relatie in het slop ziet raken.

Plan daarom een dagje ontspanning in de sauna of ga een paar daagjes op pad in een andere stad. Door de boel even de boel te laten en te focussen op elkaar, kun je de verbinding sneller terugvinden.

5: Vergeet je vrienden en hobby’s niet

Winters cocoonen is een normaal verschijnsel, maar het kan een winterdip alleen maar erger maken. Investeer daarom ook in jullie vrienden en familie. Ga naar die etentjes en feestjes en spendeer tijd met de mensen om wie jullie geven. Plan een wandeling of een spelletjesavond of organiseer een gezellige winterbarbecue.

Maakt niet uit, als je jezelf maar niet als een mol ingraaft in je huis en de donkere dagen chagrijnend aan jullie voorbij laat gaan. Soms heb je ook anderen nodig om elkaar weer te kunnen zien.

6: Wakker het vuurtje aan

Wanneer je zit te sippen, heb je meestal niet veel zin om te seksen. En ook dat trekt een wissel op je relatie, zoals we eerder vermeldden. Het is belangrijk om dat vuurtje brandende te houden, al is het maar af en toe.

Dat betekent niet dat je meteen op elkaar moet duiken als je daar eventjes helemaal geen behoefte aan hebt. Een liefdevolle massage, een dikke knuffel of samen in bad kan net zo fijn en intiem zijn om je weg naar elkaar terug te vinden. En wie weet wat er uit voortvloeit!

 

Hoe kom jij samen met je partner de winter door? 

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.