Seksuologen leggen uit: Hoeveel en welke vaginale afscheiding is normaal?

afscheiding

Als je een vagina hebt dan is het normaal dat je ook vaginale afscheiding hebt. Deze afscheiding wordt ook wel witte vloed genoemd. De vagina is een zelfreinigend orgaan waardoor het heel normaal is dat er afscheiding ontstaat. Deze afscheiding kun je vinden in je onderbroek en is vaak onschuldig. Vaginale afscheiding is het vocht en slijm wat naar buitenkomt dat door de baarmoederhals en vaginawand wordt aangemaakt.

Wat is normale afscheiding?

Vaginale afscheiding is dus helemaal niet vreemd en vaak onschuldig. Als het vocht en slijm transparant of licht wit van kleur is, hoef je je geen zorgen te maken. Je zou het kunnen omschrijven als wat melkachtig slijm. Dit slijm is geurloos en zuur. Doordat het zuur is kan het ook vlekken geven in je ondergoed. Het slijm is in het begin transparant en wit, maar kan als het opgedroogd is wel wat meer geel kleuren. Dit is normaal.

Menstruatie

De menstruatiecyclus heeft ook invloed op de vaginale afscheiding. Zo kan het rondom de menstruatie meer plakkerig worden. Ook kan je verschil merken in de afscheiding rondom ovulatie. Vaak wordt het dan meer en heeft het wat weg van eiwit. De hoeveelheid kan dan ook gedurende de cyclus fluctueren.

“Iedereen heeft een eigen normaal. Als jouw afscheiding anders is dan die van een vriendin, hoeft dat dus helemaal niks te betekenen.”

Hoeveel afscheiding is normaal?

Bij ieder persoon kan het verschillen hoeveel vaginale afscheiding diegene heeft. Jij kan bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks wat afscheiding opmerken, en een ander heeft het nauwelijks. Zoals eerder aangegeven hangt het ook erg samen met je menstruatiecyclus. Deze kan invloed hebben op de hoeveelheid, geur, kleur en structuur van de afscheiding.

Ieders afscheiding is anders aangezien ieders lichaam en leefstijl anders is. De een heeft van nature meer afscheiding dan de ander. Meer afscheiding betekent niet dat de vagina viezer of juist schoner is. Het is gewoon een persoonlijk iets dat bij elke vrouw anders is.

Iedereen heeft een eigen normaal, dus waar jij aan gewend bent. Verandert deze hoeveelheid ineens dan kan dat wijzen op een probleem, zoals een schimmelinfectie of soa. Als je een duidelijk verschil merkt in jouw afscheiding, dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan.

Welke afscheiding wijkt af?

Als je merkt aan je afscheiding dat deze anders is dan je gewend bent, dan kan dat al wijzen op een probleem. Afwijkende vaginale afscheiding kan verschillende oorzaken hebben. We zetten ze hieronder op een rijtje:

  • Verandering in hormonen, bijvoorbeeld rondom de menstruatie of tijdens de zwangerschap.
  • Een verstoorde balans tussen de vaginale bacteriën en schimmels. De vagina heeft van zichzelf sowieso bacteriën en schimmels, daar is niks mis mee, maar wanneer hier een disbalans in ontstaat kunnen de schimmels het ‘’overnemen’’ en zorgen voor een schimmelinfectie.
  • Anticonceptie of andere medicatie, zoals de anticonceptiepil of antibiotica.
  • Soa’s kunnen ook zorgen voor afwijkende afscheiding.

Kleurenpallet

De normale vaginale afscheiding is dus transparant wit, een beetje melkachtig. Maar wat als je afscheiding een andere kleur heeft?

De afscheiding kan bijvoorbeeld ook meer een bruine kleur krijgen. Dit kan wijzen op bloed dat is meegekomen met de vaginale afscheiding. Het kan daarom ook zorgen voor wat meer rode of roze kleur. Tussentijdse bloedingen kunnen de oorzaak zijn van het bloedverlies, maar bijvoorbeeld ook een soa. Bij zorgen kun je altijd het beste naar de huisarts gaan, maar zeker wanneer het bloedverlies toeneemt, je pijn hebt (ook tijdens of na seks) of als jijzelf of je partner veel wisselende sekspartners heeft.

Ook kan de afscheiding een gele en/of groene kleur krijgen. Opgedroogde afscheiding kan wat gelig worden, maar als de afscheiding geel/groen is wanneer het nog vloeibaar is dan kan het wijzen op een soa of schimmel. Als je hierover zorgen hebt, ga dan altijd langs de huisarts.

Roze afscheiding kan ook voorkomen en dat wordt veroorzaakt door veranderingen in je hormoonspiegels (zoals bij een bevalling of anticonceptie gebruik) of een soa kan ook de oorzaak zijn. Roze afscheiding kan ook onschuldig voorkomen net voor of na de menstruatie. Dit komt doordat er dan nog kleine hoeveelheden bloed zich vermengen met het slijm of vocht. Ook hierbij geldt: twijfel je of maak je je zorgen? Ga dan langs de huisarts.

Voorkomen van last

Vind je het onprettig dat je vaginale afscheiding hebt? Bijvoorbeeld als het bij jou erg veel is? Nogmaals, het is normaal, maar het is ook heel begrijpelijk dat je het als onprettig ervaart. Je kunt gebruik maken van een inlegkruisje om te voorkomen dat je ondergoed vies wordt. Verwissel je inkegkruisje wel regelmatig en draag dit ’s avonds niet. Het ademt namelijk minder goed dan katoenen ondergoed en kan juist daardoor weer zorgen voor vervelende kwaaltjes.

Als je inlegkruisjes gebruikt of menstruatieproducten zorg er dan voor dat deze zonder al te veel chemische onderdelen zijn. Zeker producten met ‘’bloemetjesgeur’’ moet je weren. Deze zorgen ook voor een disbalans en zorgen er juist voor dat je afscheiding meer geurtjes krijgt (waardoor je geneigd bent het product te blijven gebruiken).

“Je kunt de vulva het beste wassen met lauw water zonder enige producten.”

Ook raden we het gebruik van zeep af. Zelfs producten die claimen voor de intieme zones te zijn, kun je beter niet gebruiken. Het voelt mogelijk vreemd om het niet meer te wassen met zeep als je dat gewend bent, maar juist dan kan de vagina het ‘’schoonmaken’’ weer zelf overnemen en komt de vagina weer terug in balans. Dit heeft wel z’n tijd nodig, dus verwacht niet direct na een aantal dagen verandering als je bent gestopt met deze producten. Je kunt de vulva het beste wassen met lauw water zonder enige producten.

Je kunt ook extra opletten tijdens de seks. Zorg dat seksspeeltjes schoon zijn door ze voor en na gebruik schoon te maken met de daarvoor bestemde toy cleaners. Ook is het belangrijk bij manuele stimulatie dat de handen schoon zijn en bij penetratie seks dat de vingers, speeltjes en/of penis schoon zijn. Als je last hebt van afwijkende afscheiding dan is het sowieso aan te raden tijdelijk geen seks te hebben of sowieso een condoom te gebruiken.

 

Veel plezier!

Liefs,

Anne en Leila

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.