Reflecteren op jezelf en jouw 2023 doe je zo! ✨

reflecteren

Het einde van het jaar is weer in zicht. Het gevoel bekruipt ons langzaam dat we het jaar achter ons kunnen laten en in januari weer met een schone lei kunnen beginnen. Wil jij hier optimaal gebruik van maken? Dit is hoe jij kan reflecteren op jezelf en op jouw jaar en super zelfbewust 2024 ingaat!

Hoe jij 2023 ervaren hebt, is compleet persoonlijk. Was het een fantastisch jaar vol hoogtepunten of ben je eigenlijk gewoon opgelucht dat dit jaar voorbij is? Of iets hier tussenin? Wat jouw ervaringen ook zijn, het kan geen kwaad om je leven in perspectief te zetten en te reflecteren op hoe je verder wilt in 2024. Jij maakt tenslotte jouw eigen geluk en dit begint bij jezelf.

Wat is zelfreflectie?

Zelfreflectie is bewust nadenken over jouw gedachten, gevoelens en acties en wat de beweegredenen zijn die hierachter liggen. Het is een moment van introspectie waarin je stilstaat bij wie je bent, waar je staat in het leven en waar je naartoe wilt.

Het is een krachtig hulpmiddel voor persoonlijke ontwikkeling, maar het kan vaak ook oncomfortabel zijn. Wij zijn namelijk het strengst voor onszelf. Het is belangrijk dat als jij een moment met jezelf inplant voor zelfreflectie, dat je dan objectief, maar ook met veel liefde naar jezelf kijkt.

Beland niet in een spiraal van negatieve gedachten. Hé, iets ging voor jouw gevoel niet goed, maar wat kun je eraan doen om dit te veranderen? Er zijn geen goede en foute antwoorden als het op jezelf aankomt. Hoewel het confronterend kan zijn om hiermee aan de slag te gaan, je doet het uit liefde voor jezelf.

reflecteren

Waarom zelfreflectie?

Waarom zou je je tijd besteden aan zelfreflectie? Er bestaat een grote kans dat als je dit regelmatig doet, dat je een stuk zelfbewuster wordt. Je gaat begrijpen hoe je in elkaar steekt, hoe je op bepaalde situaties reageert en hoe je dit de volgende keer anders wilt doen. Het is een manier om de regie te nemen over jouw leven.

Het effect is: meer motivatie en energie voor jouw persoonlijke groei. Je weet beter wat je zelf wilt en als jij deze lessen omzet in actie, kan dit een positieve boost aan jouw leven geven. Je leert beter omgaan met tegenslagen en veranderingen. Zo kun je als je hieraan werkt bijvoorbeeld gelukkiger worden op je werkplek of studie, maar het kan ook al helpen met je zelfvertrouwen.

10 vragen om te reflecteren op jezelf

Waar kun je precies allemaal op reflecteren als je naar jezelf kijkt? Wij hebben een lijstje! Zo kun je op je gezondheid, familie, liefdesleven, carrière, studie, kinderen, mentale gezondheid, persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit reflecteren. Maar als jij iets anders hebt waar jij dieper op in wilt gaan, reflecteer vooral ook daarop!

 1. Wie ben ik op dit moment?
 2. Wat kan ik doen om beter voor mijn mentale gezondheid te zorgen?
 3. Waar ben ik blij en minder blij mee in mijn leven? Wat heeft aandacht nodig?
 4. Wat houd je ’s nachts wakker?
 5. Hoe ga ik om met stress en uitdagingen?
 6. Heb je zorgen over de toekomst? Zo ja, wat zijn deze?
 7. Hoe wil je dat jouw familie en vrienden jou herinneren?
 8. Wat betekent het meeste voor jou?
 9. Wanneer was de laatste keer dat je uit je comfortzone bent gestapt?
 10. Wie heeft het meeste impact op je leven gehad?

Kies de vragen die voor jou waardevol zijn. Je hoeft niet meteen al deze vragen te beantwoorden. Misschien zijn er vragen waar je van denkt: oh, maar ik ben hier blij mee en ik weet dat het allemaal goed zit. Jouw groei is dan ook persoonlijk 😉

10 vragen om te reflecteren op jouw 2023

Als je van 2024 je beste jaar tot nu toe wilt maken, kijk dan eerst terug op 2023. Reflecteer op het afgelopen jaar en aan de hand van jouw antwoorden kun je aan de slag met je doelen voor 2024! Dit zijn een aantal vragen die je jezelf zou kunnen stellen:

 1. Wat waren je successen?
 2. Wat waren jouw mooiste momenten?
 3. Wat ging minder goed dit jaar?
 4. Is er iets waarvan je spijt hebt?
 5. Heb je al jouw doelen in 2023 bereikt?
 6. En hoe kun je deze doelen voortzetten in 2024?
 7. Wat is iets waar je mee wilt stoppen volgend jaar?
 8. Wat zou je anders willen doen in 2024?
 9. Hoe heb je relaties met geliefden verbeterd?
 10. Welke obstakels heb je overwonnen en hoe heb je dat gedaan?


Als je eenmaal hebt gereflecteerd en dit hebt laten bezinken (verandering komt niet van de ene op de andere dag!), is het tijd om te kijken naar hoe jij jezelf naar een hoger niveau tilt. Wat worden jouw doelen voor 2024? Of kijk verder: wat zijn jouw doelen over vijf, tien of vijventwintig jaar?

De keuze is aan jou om je leven vorm te geven zoals jij dat wilt, zodat jij hier voldaan en gelukkig op terug kunt kijken. Het is aan jou!

 

Hoe kijk jij terug op 2023? 

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.