Internationale vrouwendag: Wij zijn klaar met genderdiscriminatie op de werkvloer

vrouwen op werk

Vrouwen en werk. Het blijft een intrigerend en soms ontmoedigend onderwerp. Wij vinden deze internationale vrouwendag 2024 het moment om stil te staan bij de genderdiscriminatie die nog steeds plaatsvindt op de werkvloer.

Het verschil in salaris, kleinerende opmerkingen en vervelende vooroordelen zijn slechts een paar voorbeelden waarmee vrouwen op de werkplek te maken krijgen. Deze problemen zijn helaas voor veel van ons maar al te herkenbaar en daarom schrijven wij er vandaag een artikel over.

Internationale Vrouwendag 2024: #InspireInclusion

Elk jaar sinds begin 20e eeuw vieren we Internationale Vrouwendag. Vrouwen kwamen op voor hun rechten en ter ere van deze strijd werd er besloten om op 8 maart Internationale Vrouwendag te vieren. Hoewel we al ver zijn gekomen, is er nog genoeg ruimte voor verbetering als het aankomt op vrouwenrechten en gendergelijkheid.

#InspireInclusion is het thema van dit jaar. Het is zo belangrijk dat we anderen inspireren om de betrokkenheid van vrouwen in onze samenleving beter te begrijpen en de waarde hiervan in te zien. Zo ook op de werkvloer dus!

Vervelende vooroordelen

Op de werkplek zijn er nog steeds veel vooroordelen en stereotypen die vrouwen in de weg staan om de beste versie van zichzelf te laten zien. Het zijn vooroordelen waar wij heel graag afscheid van nemen.

Vooroordeel #1 Vrouwen zijn niet geschikt voor leiderschapsposities

Een veelvoorkomend vooroordeel is dat vrouwen niet zo capabel zijn als mannen om leiding te geven. Dit stereotype beeld kan vrouwen weerhouden om te streven naar hogere functies. Veel leiderschapsposities worden ingevuld door mannen, niet omdat vrouwen minder capabel zijn, maar omdat men ‘verwacht’ dat deze functies bij mannen horen.

Vooroordeel #2 Moeders zijn minder toegewijd aan hun carrière

Moeders worden vaak geconfronteerd met het stereotype dat ze minder toegewijd zijn aan hun carrière vanwege de zorg voor hun kind(eren). Dit kan leiden tot discriminatie bij werving en promotiebeslissingen, waarbij werkgevers ten onrechte aannemen dat moeders minder betrokken zullen zijn bij hun werk en minder flexibel inzetbaar zijn.

Waar vroeger vrouwen die kinderen kregen vaak minder wilden werken en huisvrouw werden, is dat tegenwoordig helemaal niet meer de standaard. Daarnaast hebben vaders dezelfde verantwoordelijkheid voor hun kinderen als moeders. Toch wordt er bij vaders nooit nagedacht over de mate van betrokkenheid voor het werk.

Vooroordeel #3 Vrouwen zijn emotioneler en minder rationeel

Een ander vooroordeel is dat vrouwen emotioneler zijn dan mannen en daarom minder geschikt zijn voor veeleisende posities en moeite hebben met moeilijke beslissingen maken. Onzin! Het is waar dat vrouwen vaak makkelijker bij hun emoties komen, maar wij zien dit juist als een sterk punt.

internationale vrouwendag

Cijfers waar we niet blij van worden

Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vrouwen in Nederland gemiddeld 14,1% minder verdienen dan mannen. Dit loonverschil is deels toe te schrijven aan gendergerelateerde discriminatie op de arbeidsmarkt. Een ander deel kan liggen aan de onderhandelingskwaliteiten. Want helaas is het waar dat vrouwen, over het algemeen, minder goed kunnen onderhandelen dan hun mannelijke collega’s.

Seksuele intimidatie en Micro-agressies

Opmerkingen die als ‘grappig’ bedoeld zijn, maar eigenlijk kleinerend en denigrerend zijn, zijn nog steeds een dagelijkse realiteit voor veel vrouwen op de werkplek. Deze micro-agressies, vaak gebaseerd op genderstereotypes, kunnen het zelfvertrouwen en de motivatie van vrouwen schaden en zorgen voor een onaangename sfeer op de werkvloer.

Hoe kun je helpen?

Het begint bij jezelf om in te zien dat vrouwen recht hebben op een eerlijke en gelijke plek in de samenleving. Niet alleen als man, maar het is ook belangrijk dat we elkaar als vrouwen steunen en helpen om te groeien. Maar ook op organisatieniveau kun je ervoor zorgen dat het een betere plek wordt voor vrouwen.

Denk bijvoorbeeld aan het werven en ontwikkelen van vrouwelijk talent binnen je organisatie. Steun en inspireer meisjes en vrouwen om leiderschap in eigen handen te nemen en help ze groeien binnen hun posities. Gelijke kansen op de werkvloer kunnen al een groot verschil maken!

Hoe vier jij vandaag? Laat het weten in een reactie!

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.